- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Zaharova: Situacija sa Kahovskom HE već upisana u istorijski kontekst; London: Sledi istraga

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2023
Pratite nas
Situacija sa rušenjem Kahovske hidroelektrane treba da postane predmet studija i istraga širom sveta, izjavila je portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Ono što se juče dogodilo na Kahovskoj HE svakako više nije tema dana ni tema nedelje, već je upisano u istorijski kontekst. To zaista treba da postane predmet studija, istraga i analiza širom sveta“, rekla je ona.

Zaharova je istakla da je reakcija Zapada 100 odsto predvidiva u svim sličnim situacijama.
„To je beskrajna želja da se Rusija optuži za sve što se dešava, nezavisno od toga da li se nešto stvarno dogodilo ili je izmišljeno“, ocenila je portparol.
Ona je zaključila da je informativna kampanja u kojoj se Moskva okrivljuje za teroristički akt na Kahovskoj HE postala deo informacionog rata Zapada protiv Rusije, čiji je cilj povećanje finansiranja Kijeva.

Velika Britanija: Obaveštajne službe će sprovesti analizu događaja

Premijer Velike Britanije Riši Sunak izjavio je da će britanske vojne i obaveštajne službe analizirati situaciju oko rušenja Kahovske HE.
On je poručio da je u ovom trenutku prerano da se govori o umešanosti bilo koje strane u ono što se dogodilo.
„Ali, ono što mogu da kažem je da ako je ovo bilo planirano, to će predstavljati najveći napad na civilnu infrastrukturu u Ukrajini od početka rata“, naglasio je Sunak, a prenela TV „Skaj Njuz“.
Prethodno, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je Ukrajina izvršila diverziju na Kahovskoj hidroelektrani, kao i da predsednik Rusije Vladimir Putin dobija izveštaje o situaciji.
Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti izjavio je da Kijev i zemlje koje sponzorišu kijevski režim su u potpunosti odgovorni za tragediju oko rušenja Kahovske hidroelektrane.
Tokom noći između ponedeljka na utorak, granatiranje koje je izvela ukrajinska vojska prouzrokovalo je rušenje gornjeg dela Kahovske HE. Napad je, prema pretpostavkama izveden iz višecevnih raketnih sistema „oljha“. Prema rečima načelnika administracije Novokahovskog gradskog okruga Vladimira Leontjeva, uništeni su ventili na brani, dok sama brana nije oštećena.
Nova Kahovka pod vodom - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
U Novoj Kahovki opada nivo vode, sedam osoba se vodi kao nestalo /foto/
Satelitski snimak oštećenja Kahovske hidroelektrane - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2023
RUSIJA
Zašto je potopljena Kahovska brana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala