- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

U Novoj Kahovki opada nivo vode, sedam osoba se vodi kao nestalo /foto/

© Foto : Administracija grada Nova KahovkaNova Kahovka pod vodom
Nova Kahovka pod vodom - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2023
Pratite nas
Nivo vode na ulicama grada Nova Kahovka počeo je da opada, nakon jučerašnjeg napada ukrajinskih snaga na Kahovsku hidroelektranu i izlivanja vode, saopšteno je na Telegramu gradske administracije.
Prema rečima načelnika administracije Novokahovskog gradskog okruga Vladimira Leontjeva, nivo vode opao je za pola metra u odnosu na jučerašnji pik, kada je premašio 11 metara.
Leontjev je istakao da je više od 900 ljudi evakuisano 6. juna iz zona koje su potopljene u Hersonskoj oblasti nakon rušenja dela brane.
On je naglasio da je, na osnovu preliminarnih podataka, sedam osoba nestalo u okolini Nove Kahovke nakon napada ukrajinskih snaga na HE.
Naselje Korsunka na levoj obali Dnjepra potpuno je potopljeno.
Leontjev je takođe kazao da nakon jučerašnje vanredne situacije na HE, u Hersonsku oblast pristižu volonteri i stručnjaci iz svih regiona Rusije.
Više od hiljadu i po kuća poplavljeno je na desnoj obali Dnjepra u delu Hersonske oblasti pod kontrolom Ukrajine.
Prema rečima načelnika hersonske oblasne vojne administracije Aleksandra Prokudina, intenzitet poplava se smanjuje, ali zbog značajnog uništenja brane voda će još nadolaziti. On je napomenuo da bi nivo vode mogao porasti za još metar u narednih 20 sati.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je Ukrajina izvršila diverziju na Kahovskoj hidroelektrani, kao i da predsednik Rusije Vladimir Putin dobija izveštaje o situaciji.
Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti izjavio je da Kijev i zemlje koje sponzorišu kijevski režim su u potpunosti odgovorni za tragediju oko rušenja Kahovske hidroelektrane.
Tokom noći između ponedeljka na utorak, granatiranje koje je izvela ukrajinska vojska prouzrokovalo je rušenje gornjeg dela Kahovske HE. Napad je, prema pretpostavkama izveden iz višecevnih raketnih sistema „oljha“. Prema rečima načelnika administracije Novokahovskog gradskog okruga Vladimira Leontjeva, uništeni su ventili na brani, dok sama brana nije oštećena.
Hidroelektrana „Kahovka“ nalazi se na reci Dnjepar, pet kilometara od grada Nova Kahovka u Hersonskoj oblasti Rusije. Ovo je šesta i najniže locirana hidroelektrana na ogromnom plovnom putu u Hersonskoj oblasti, koja je prešla pod kontrolu ruskih snaga u martu 2022. Trupe kijevskog režima granatirale su branu u Novoj Kahovki više puta tokom protekle godine namerno gađajući rusku civilnu infrastrukturu.
Satelitski snimak oštećenja Kahovske hidroelektrane - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2023
RUSIJA
Zašto je potopljena Kahovska brana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala