- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Šta uraditi ako ne možete da pronađete svoj pametni telefon

© Sputnik / Lola ĐorđevićKanal Sputnjik Srbija na Telegramu
Kanal Sputnjik Srbija na Telegramu - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2023
Pratite nas
Bez obzira koji pametni telefon koristite, sve ono što treba da uradite da ne biste izgubili svoj uređaj i podatke na njemu - uradite dok je telefon i dalje bezbedan u vašim rukama.
Nažalost, to se dešava svima - u jednom trenutku šaljete poruke ili gledate video zapise na društvenim mrežama, a u sledećem ne možete da pronađete telefon. Možda ste ga samo negde zaturili, ili je možda izgubljen.
U istraživanju koje su sproveli BDG Studios i Uanpul, ispitano je 1.000 pripadnika generacije Z u Sjedinjenim Državama o njihovim navikama korišćenja pametnih telefona. Rezultati pokazuju da 14 odsto njih svaki dan negde izgubi telefon, od mesta poput toaleta ili oko njega do - „ostao je ispod psa”.
Ima li još takvih neobičnih mesta? Više od 100 ispitanika ostavilo je svoje telefone u frižideru ili zamrzivaču, a osam ih je ostavilo na krovu, ispod ili oko automobila, piše hrvatski Dnevnik.
„Jednom sam radio u bašti i slučajno ostavio telefon pored stabljike paradajza... Trebalo mi je nekoliko dana da ga konačno pronađem, a onda sam počeo da se smejem sam sebi“, napisao je jedan od učesnika istraživanja.
Bez obzira koji pametni telefon koristite, sve šta treba da uradite da ne biste izgubili svoj uređaj i podatke na njemu treba da uradite dok je telefon i dalje bezbedno u vašim rukama.

Redovno pravite rezervne kopije podataka

Danas svi pametni telefoni imaju opciju da automatski kreiraju i čuvaju rezervnu kopiju u oblaku. Jedino na šta treba da obratite pažnju je gde će se ta kopija čuvati i koliko često će se ažurirati.
Informacije o tome možete pronaći u podešavanjima vašeg telefona, u odeljku koji se odnosi na „bekap end ristor“, odnosno „bezbednosno skladištenje i oporavak podataka“.
Preporučujemo vam da podesite automatsko kreiranje i čuvanje rezervne kopije u klaudu tako da se obavlja svakodnevno ili najmanje jednom nedeljno, tokom noći, kada je najmanje verovatno da ćete koristiti telefon i da to radite preko bežične mreže, da vam se ne desi da vam rezervna kopija „pojede“ sav saobraćaj podataka.

Aktivirajte opciju da pronađete telefon

Svi pametni telefoni danas imaju neku varijantu opcije udaljenog pronalaženja telefona. Međutim, da bi ova opcija radila, potrebno je prethodno uključiti.
Možete je pronaći u podešavanjima vašeg telefona, obično u odeljku koji se bavi bezbednošću.
U slučaju gubitka telefona potrebno je sa računara ili drugog telefona uneti korisnički nalog (na Guglu ili Eplu) i tamo potražiti opciju „Pronađi moj telefon“. Usluga je besplatna, a korisnik može da pojača zvono na telefonu (čak i ako je telefon nečujan), da traži lokaciju telefona na mapi, pošalje poruku ili pozove, ali i da zaključa ekran ili izbriše podatke na daljinu.

Zapišite važne informacije

Svaki telefon ima svoj serijski broj, koji bi bilo dobro zapisati na bezbednom mestu. Po mogućnosti ne u samom telefonu. Iako to može zvučati kao gnjavaža, dobra je ideja da sačuvate kutiju pametnog telefona i račun, kako biste, u slučaju da morate da prijavite krađu ili nestanak policiji i svom operateru, mogli da pružite dokaz da ste vlasnik uređaja ili navedite informacije o samom uređaju.
Takođe, trebalo bi da zapišete sve podatke o SIM kartici ili karticama koje se nalaze u uređaju. PIN-ove, PUK-ove i sve druge informacije koje možete pronaći, dobro je imati negde zapisano jer će operater tražiti od vas ove podatke da blokira vaš broj telefona u slučaju krađe.
Zabeležite sve lozinke i korisnička imena koja koristite u brojnim aplikacijama. Iako se ovo čini kao dodatni korak, ako dođe do tačke u kojoj morate da kupite novi telefon i sve podesite od nule, shvatićete koliko lozinki i korisničkih podataka se zapravo ne sećate.

Na kraju – srećno

Možda je telefon samo privremeno zaturen negde i možete ga pronaći pozivom sa drugog telefona ili korišćenjem opcije „pronađi“ sa pametnog sata koji je povezan sa njim ili preko računara. Ali ako ga zaista nema i ne možete da ga pronađete, nadamo se da će vam ovi saveti olakšati pronalaženje i oporavak podataka.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala