Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Ako ne žele razgovore, raspuštamo parlament i idemo na izbore /video/

© Tanjug / RADE PRELIĆAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2023
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će ove godine biti održani prevremeni parlamentarni izbori, ali je samo ostalo pitanje meseca kada će to biti.

Vučić: Jasno je da ćemo imati izbore, samo je pitanje meseca kada će biti održani

Aleksandar Vučić je rekao da se nikada neće dogoditi da neko na ulici preuzima vlast i da je sa tim davno završeno.
Vučić je rekao da će kao predsednik čekati da dođu na razgovor svi oni kojima je uputio taj poziv.
„Uputiću ih da je to jedini mogući način da do promena koje toliko žele dođe - da se na izborima učestvuje, da na izborima dobiju većinsku podršku naroda i da onda od predsednika mogu da dobiju mandat za sastav nove vlade“, rekao je predsednik Srbije.
Vučić je ponovio da prelazne vlade neće biti jer, dodaje, za prelaznu Vladu je potrebna njegova odluka, a on takvu odluku neće doneti nikada.
„I po tom pitanju nema razgovora i nema nikavih pregovora“, poručio je on.
Vučić je rekao da prelazne Vlade neće biti ne zato što je to nečiji politički hir.
„Kao predsednik Republike, verovatno bih bio još popularniji, da takve gluposti prihvatim i predložim, ne pada mi na pamet. To je uništavanje i razaranje Srbije. To bi značilo da Srbijom u tom trenutku upravlja jedan tajkun i nekoliko stranih centara moći, a ne građani Srbije preko svojih izabranih predstavnika. Dok sam predsednik, zakleo sam se na Ustav Srbije poštovaću samostalnost i nezavisnost Srbije i u tako nečemu protiv vitalnih interesa Srbije nikada neću učestvovati“, rekao je predsednik.
Vučić je rekao da su neki pravili tenzije ne zato što su imali političke zahteve, već zato što su imali zahteve pojedinih tajkuna za provođenjem njihovih interesa.
„I to možete da vidite kroz zahteve, jer kroz zahteve ne postoji ni jedan zahtev koji se tiče dece. Ni jedan zahtev se ne tiče prava i položaja dece, nastavnika, bilo koje društvene grupe osim njih političara i jednog tajkuna“, rekao je predsednik Srbije.
On je istakao da predsednik Vlade Ana Brnabić ne želi da ispuni zahtev opozicije i smeni ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića na silu i pod prisilom, jer sa pravom smatra da za to ne postoji ni jedan razlog.
„Ne postoji ni jedan razlog, dovoljan razlog, jer je čovek na vredan, marljiv i odgovoran način taj posao obavljao, ali neki drugi računaju da je moguće da steknu poverenje naroda time što će da vrše pritisak na ulici i da će time moći da ostvare deo svojih političkih ciljeva koje na izborima očigledno ne mogu“, rekao je Vučić.

Neće Srbi slušati o olujama, niti će neko gasiti televizije

Vučić je poručio da pojedini političari neće da gase televizije niti da o tome odlučuju, kao ni da od njih Srbi neće slušati o olujama.
On je to rekao zamoljen da prokomentariše izjavu Miroslava Parovića iz Narodnog slobodarskog pokreta da će gašenje TV Pink biti simbol ili pobeda „tihe revolucije“ i da će ako vlast ne bude htela mirno da se povuče biti kao u stihovima Branka Miljkovića "Ko ne ume da sluša pesmu, slušaće oluju.
„Oluja je jedan izvanredan simbol za građane Srbije i za sve Srbe tako da, vidite kako jedan srpski tobožnji nacionalista to upotrebi. Neće više Srbi da slušaju oluje, nažalost gledali su je 1995. godine i teško stradali u 'Oluji', neće je slušati posebno ne od takvih pametnjakovića kao što je taj“, rekao je on.
Vučić je poručio i da ti političari neće da gase televizije niti će o tome da odlučuju.
„Nema ništa od toga, to je priča za malu decu. Znate kada političari pomisle, ja sam to gledao mnogo puta, kada pomisle da imaju mnogo veću snagu nego što je to realno, a to se zove psihologija mase, neki je nazivaju psihologijom čopora gde pomisle da su mnogo hrabriji i jači nego što jesu. Ne, tu snagu imaju obični ljudi koji su došli da bi nešto uradili za sebe i svoje porodice, a ti političari nemaju nikakvu snagu, od tog posla nema ništa“, rekao je Vučić.
© Tanjug / RADE PRELIĆAna Brnabić: Spremna sam da podnesem ostavku
Ana Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2023
Ana Brnabić: Spremna sam da podnesem ostavku

Ana Brnabić: Jedini izlaz iz krize su parlamentarni izbori

Ana Brnabić je na početku obraćanja izjavila da se trudila da svoj posao obavlja na najbilji način i da je ponosna na ono što je urađeno.
„Ne mislim da je sve bilo savršeno, ali su rezultati jasni, Srbija nikada nije napredovala ovako“, rekal je ona.
U vezi sa zločinima koji su se dogodili 3. i 4. maja ona je rekla da posle toga ništa ne će biti isto i izjavila je još jednom svoje saučešće porodicama nastradalih.
„Ova zemlja i svako od nas nakon tih tragedija neće biti isti, još jednom najdublje saučešće porodicama“, rekla je ona.
„Sutra ćemo doneti odluku da li će biti produžen rok za predaju oružja, a do danas je predat 62.801 komad oružja“, rekla je Brnabićeva i pročitala izveštaj o tome šta je sve urađeno i kakve su mere preduzete posle tragedija u Beogradu i okolini Mladenovca.
Ona je rekla da su određene stranke i političari iz opozicije politizovali i zloupotrebili tragediju, u trenutku kada je trebalo da se zajednički razgovora i organizovali su proteste sa isključivo političkim zahtevima.
Ona je rekla da može da se računa na njenu ostavku i da su jedini izlaz iz krize parlamentarni izbori do kraja godine.
učionica - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2023
EKONOMIJA
Vučić: Povećanje penzija, plata u prosveti, za medicinske sestre i 10.000 dinara za svako dete
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala