- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Vučić: Povećanje penzija, plata u prosveti, za medicinske sestre i 10.000 dinara za svako dete

© AFP 2023 / MYCHELE DANIAUučionica
učionica - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2023
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će od 1. septembra zaposlenima u prosveti biti veća primanja za 5,5 odsto, a od 1. decembra ili od 1. januara naredne godine ponovo će biti povećana za još 10 odsto, što je, kako je rekao, ukupno povećanje od oko 16 odsto.
On je na konferenciji za štampu sa premijerkom Anom Brnabić izjavio da je u ovom trenutku prosečna plata u prosveti oko 74.000 dinara, i da će ona nakon povećanja biti nešto iznad 88.000 dinara, i da je tu reč, kako je istakao, o plati, a ne ukupnoj zaradi.
„'Kada se uzme u obzir da je prosečna inflacija oko 11 odsto, vidite koliko je to povećanje. Želimo da osnažimo učitelje i nastavnike i da pokažemo da brinemo o njima“, rekao je Vučić.
On je dodao da je bilo muke u razgovorima sa MMF-om, jer je važno nastaviti taj program.
Od 1. septembra će povećanje od 5,5 odsto imati i medicinske sestre i tehničari, a u decembru i za 10. odsto.

Istorijsko povećanje penzija

Vučić je rekao da će od 1. oktobra biti povećane penzije za 5,5 odsto, a od 1. januara 2024. godine dodatnih 14,6 odsto.
„Dakle, kumulativno povećanje će biti gotovo 21 odsto. I to na onih gotovo 21 odsto koje smo već imali povećanje. Kumulativno od početka prošle godine oko 44 odsto će biti povećanje penzija“, rekao je Vučić.
Naveo je da je 2012. penzija bila 204 evra, dok će u januaru 2024. biti 390 evra.
„Približavamo se zacrtanom cilju od preko 450 evra do kraja 2025. godine. Ovo je ogromno povećanje i veoma sam srećan što mogu to da najavim penzionerima. Idemo sa vanrednim indeksiranjem za oktobar. Penzioneri će sa prosečno 324 evra penzije za samo šest meseci imati prosečnu penziju od 390 evra. To je najveće povećanje penzija u istoriji Srbije i u apsolutnim brojevima“, istakao je predsednik.

Hleb „sava“ biće jeftiniji za tri dinara, molićemo MMF da ne podižemo cenu struje

Vučić je da će, radi bržeg suzbijanja inflacije, već od petka biti snižena cena hleba „sava“ sa 57 na 54 dinara, kao i da će moliti MMF da ne dođe do još jednog poskupljenja struje ove godine, na koje se ranije Srbija obavezala.
„Imamo problem sa mesom i to ćemo pokušati da rešimo u narednim danima, očigledno da tu ima mnogo tajkuna koji su tražili na svaki način da se drže izuzetno visoke cene, koje su na nivou najviših evropskih cena. Hleb nam je najjeftiniji, ali će biti još jeftiniji. Našim ulaganjem od 3,2 miliona evra i uz pomoć pekarima hleb „sava“ od 500 grama, mi ćemo smanjiti cenu sa 57 na 54 dinara, što je niže oko pet procenata“, rekao je Vučić.
Istakao je da se zaustavlja inflacija i pomalo i pada, ali da taj proces treba ubrzati.
„Molićemo MMF da nam omogući da ne povećamo cenu struje, na koju smo se obavezali da uradimo u septembru ili oktobru, jer ne mislimo da imamo problem sa finansijama. Mislimo da je važnije da to ne utiče na povećanje drugih cena da bi mogla brže da se obara inflacija ka ciljanih osam odsto, da bismo sledeće godine to spuštali ka 3,5 i 4.0 odsto“, rekao je Vučić.

Po 10.000 dinara za svako dete do 16 godina starosti

Vučić je najavio novu meru, rekavši da je doneta odluka da se po 10.000 dinara da za svako dete, tek rođeno, do 16 godine.
„I to dajemo majkama. Majke primaju taj novac na račun u skladu sa tim koliko dece imaju. Ako imaju dvoje dece dobiće 20.000 dinara“, rekao je Vučić.
Prema njegovim rečima, prijavljivanje ide od 20. avgusta do 15. septembra, a isplata oko 25. septembra.
„Ukoliko je samohrani otac taj koji se stara o deci, onda će on dobiti taj novac. Ukoliko su staratelji, oni će dobiti taj novac. Ukupno 1.190.000 dece od nula do 16 godina“, rekao je Vučić.
Predsednik je rekao da je za tu meru izdvojeno sto miliona evra.
„Kada je reč o vaučerima, idemo sutra sa još 100.000 jer su ovi prethodni bili razgrabljeni, sa po 5.000 dinara i bićemo spremni na još 100.000 jer želimo da zamolimo ljude da leto i zimu provedu u Srbiji“, rekao je Vučić.
On je rekao da u prva tri meseca Srbija ima 40 odsto uvećanje prihoda od turizma.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala