- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Vašington post“: Amerika znala da je Ukrajina planirala da digne u vazduh „Severne tokove“

© AP Photo / Danish Defence CommandMesto curenja gasa na gasovodu "Severni tok" u vodama Danske
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok u vodama Danske - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2023
Pratite nas
SAD su imale saznanja o tome da Ukrajina planira da digne u vazduh gasovode „Severni tok“, objavio je list „Vašington post“ pozivajući se na tajna dokumenta u koje je imao uvid.
Kako se navodi, CIA je prošlog juna preko Evropske obaveštajne agencije saznala da šestočlani tim ukrajinskih specijalaca planira da digne u vazduh gasovod koji povezuje Rusiju i Nemačku.
Ta informacija se pojavljuje u dokumentima koja su procurila na platformi „Diskord“, koje je objavio pripadnik američke Nacionalne vazduhoplovne garde Džek Tešeira, protiv kog je nedavno podignuta optužnica.
„Vašington post“ tvrdi da su diverzanti odgovorni za dizanje u vazduh gasovoda direktno odgovarali glavnokomandujućem ukrajinske vojske Valriju Zalužnom dok ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski navodno ništa o toj operaciji nije znao.
Dodaje se da je obaveštajni izveštaj zasnovan na informacijama dobijen od jedne osobe iz Ukrajine, kao i da je CIA podelila informacije do kojih je došla sa Nemačkom i drugim evropskim državama.
Američki list navodi da su zvaničnici u više zemalja potvrdili da se izveštaj koji je objavljen na društvenim mrežama, poklapa sa onim što je Evropska obaveštajna agencija dostavila američkoj Centralnoj obaveštajnoj agenciji (CIA).

Diverzija na gasovodima „Severnog toka“

Eksplozije na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ dogodile su se istovremeno 26. septembra prošle godine. Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile mogućnost da je reč o namernoj diverziji, a Generalno tužilaštvo Rusije pokrenulo je krivični postupak o činu međunarodnog terorizma.
Operater gasovoda, kompanija „Nord strim AG“ saopštio je da je šteta na gasovodima bez presedana i da je nemoguće proceniti kada će ona biti otklonjena.
Američki novinar, dobitnik Pulicerove nagrade Simur Herš, objavio je 8. februara svoju istraživanje o eksplozijama na gasovodima, u kojem je, pozivajući se na izvor, naveo da su eksplozivne naprave ispod cevovoda u junu prošle godine postavili američki vojni ronioci, tokom vojnih vežbi „Baltops“, a da su ih tri meseca kasnije aktivirali norveški specijalci.
Prema navodima Herš,a odluku o operaciji doneo je predsednik SAD Džozef Bajden, nakon devet meseci razmatranja tog pitanja s predstavnicima američke administracije zaduženim za pitanja nacionalne bezbednosti. Pentagon je kasnije saopštio da SAD nisu umešane u diverziju na ruskim gasovodima.
Mesec dana nakon Heršove objave američki list „Njujork tajms“ je objavio da iza diverzije stoji proukrajinska grupacija, čiji planovi ne moraju biti poznati Kijevu, a istog dana je nemački list „Špigl“ preneo da tragovi napada vode u Ukrajinu, odnosno da je operacija izvedena s jahte koja je iznajmljena od kompanije iz Poljske, a koja pripada dvojici Ukrajinaca.
Zvanična Moskva smatra da je verzija o umešanosti ukrajinskih „aktivista“ u eksplozije besmislica. Predsednik Rusije Vladimir Putin je izjavio da su takvu eksploziju mogli da izazovu samo stručnjaci koji vladaju određenim tehnologijama, uz podršku države.
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2023
RUSIJA
Mediji: U Nemačkoj ušli u trag mogućem učesniku eksplozije na gasovodima „Severni tok“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala