- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mediji: U Nemačkoj ušli u trag mogućem učesniku eksplozije na gasovodima „Severni tok“

© AP Photo / Danish Defence Command via APMesto curenja gasa na gasovodu "Severni tok"
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2023
Pratite nas
Jedan pripadnik ukrajinske vojske mogao bi biti jedan od mogućih učesnika diverzije na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“, iako nikakvih potvrda da su kijevske vlasti bile obaveštenje o njihovom delovanju nema, objavilo je izdanje „Zidojče cajtung“, pozivajući se na svoje izvore u istražnim krugovima.

„Prema istrazi izdanja, koju potvrđuju zaključci istražitelja, jedan od članova posade jahte ‘Andromeda’ (koja je mogla da se koristi za dostavu eksploziva), mogao bi biti 26. godišnji ukrajinski vojnik iz grada jugoistočno od Kijeva. Istražitelji su mu ušli u trag, jer je prilikom iznajmljivanja jahte pokazao rumunski pasoš“, navodi se u članku.

Prethodno je nemački list objavio da najmanje dva Ukrajinca mogu biti umešana u eksplozije na gasovodima "Severni tok" i "Severni tok 2".
Prema pisanju „Špigla“, koji se poziva na izvore u tužilaštvu, za podrivanje gasovoda korišćen je eksploziv oktogen, dok podaci sa jahte „Andromeda“, koja je navodno korišćena za transport eksploziva, ukazuju da tragovi operacije vode u Ukrajinu.

Diverzija na gasovodima „Severnog toka“

Eksplozije na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ dogodile su se istovremeno 26. septembra prošle godine. Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile mogućnost da je reč o namernoj diverziji, a Generalno tužilaštvo Rusije pokrenulo je krivični postupak o činu međunarodnog terorizma.
Operater gasovoda, kompanija „Nord strim AG“ saopštio je da je šteta na gasovodima bez presedana i da je nemoguće proceniti kada će ona biti otklonjena.
Američki novinar, dobitnik Pulicerove nagrade Simur Herš, objavio je 8. februara svoju istraživanje o eksplozijama na gasovodima, u kojem je, pozivajući se na izvor, naveo da su eksplozivne naprave ispod cevovoda u junu prošle godine postavili američki vojni ronioci, tokom vojnih vežbi „Baltops“, a da su ih tri meseca kasnije aktivirali norveški specijalci.
Prema navodima Herš,a odluku o operaciji doneo je predsednik SAD Džozef Bajden, nakon devet meseci razmatranja tog pitanja s predstavnicima američke administracije zaduženim za pitanja nacionalne bezbednosti. Pentagon je kasnije saopštio da SAD nisu umešane u diverziju na ruskim gasovodima.
Mesec dana nakon Heršove objave američki list „Njujork tajms“ je objavio da iza diverzije stoji proukrajinska grupacija, čiji planovi ne moraju biti poznati Kijevu, a istog dana je nemački list „Špigl“ preneo da tragovi napada vode u Ukrajinu, odnosno da je operacija izvedena s jahte koja je iznajmljena od kompanije iz Poljske, a koja pripada dvojici Ukrajinaca.
Zvanična Moskva smatra da je verzija o umešanosti ukrajinskih „aktivista“ u eksplozije besmislica. Predsednik Rusije Vladimir Putin je izjavio da su takvu eksploziju mogli da izazovu samo stručnjaci koji vladaju određenim tehnologijama, uz podršku države.
MIP u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2023
RUSIJA
Protest Moskve zbog "Severnog toka": Nemačka, Danska i Švedska odugovlače i kriju tragove i krivce
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala