- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Protest Moskve zbog "Severnog toka": Nemačka, Danska i Švedska odugovlače i kriju tragove i krivce

© Sputnik / Natalья SeliverstovaMIP u Moskvi
MIP u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2023
Pratite nas
Ambasadori Nemačke, Danske i Švedske pozvani su u rusko Ministarstvo spoljnih poslova gde im je izražen protest jer ruska strana uopšte nema pristup rezultatima istrage koje te tri zemlje navodno sprovode u vezi sa diverzijama na gasovodima „Severni tok“, saopšteno je u Moskvi.
Kako je istaknuto, te tri zemlje nisu obezbedile transparentnost istražnih radnji.
Takođe je kao neprihvatljivo ocenjeno odbijanje vlasti Nemačke, Danske i Švedske da sarađuju sa ruskom stranom po tom pitanju i to što nema odgovora na pismo premijera Rusije Mihaila Mišustina od 6. oktobra 2022. u kojem se ukazuje na neophodnost sprovođenja sveobuhvatne i otvorene istrage uz učešće ruskih organa vlasti i „Gasproma“, kao i ignorisanje nota ruskih ambasada s tim u vezi.

„Konstatovano je da pomenute zemlje nisu zainteresovane za utvrđivanje stvarnih okolnosti diverzije. Naprotiv, oni svojim postupcima očigledno odugovlače i pokušavaju da sakriju tragove i prave krivce zločina iza kojeg, kako smatramo, stoje poznate zemlje. Pri tome se nimalo slučajno u medijima ubacuju dezinformacije o malo verovatnim verzijama kako bi se stvari zapetljale. Istakli smo da ćemo i dalje insistirati na sveobuhvatnoj istrazi uz obavezno uključivanje Rusije“, zaključili su u ruskom Ministarstvu.

Diverzija na gasovodima „Severnog toka“

Eksplozije na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ dogodile su se istovremeno 26. septembra prošle godine. Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile mogućnost da je reč o namernoj diverziji, a Generalno tužilaštvo Rusije pokrenulo je krivični postupak o činu međunarodnog terorizma.
Operater gasovoda, kompanija „Nord strim AG“ saopštila je da je šteta na gasovodima bez presedana i da je nemoguće proceniti kada će ona biti otklonjena.
Američki novinar, dobitnik Pulicerove nagrade Simur Herš, objavio je 8. februara svoju istraživanje o eksplozijama na gasovodima, u kojem je, pozivajući se na izvor, naveo da su eksplozivne naprave ispod cevovoda u junu prošle godine postavili američki vojni ronioci, tokom vojnih vežbi „Baltops“, a da su ih tri meseca kasnije aktivirali norveški specijalci.
Mesec dana nakon Heršove objave američki list „Njujork tajms“ je objavio da iza diverzije stoji proukrajinska grupa, čiji planovi ne moraju biti poznati Kijevu, a istog dana je nemački list „Špigl“ preneo da tragovi napada vode u Ukrajinu, odnosno da je operacija izvedena s jahte koja je iznajmljena od kompanije iz Poljske, a koja pripada dvojici Ukrajinaca.
Zvanična Moskva smatra da je verzija o umešanosti ukrajinskih „aktivista“ u eksplozije besmislica. Predsednik Rusije Vladimir Putin je izjavio da su takvu eksploziju mogli da izazovu samo stručnjaci koji vladaju određenim tehnologijama, uz podršku države.
Donald Tramp - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2023
SVET
Tramp o diverzijama na gasovodu „Severni tok“: Znam da nije Rusija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala