Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Tri zahteva Kurtiju: Lajčak i Eskobar pred dolazak u Beograd

© AP Photo / Boris GrdanoskiEskobar, Dimitar Kovačevski i Lajčak
Eskobar, Dimitar Kovačevski i Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2023
Pratite nas
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da su on i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar zatražili od premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da dođe do smirivanja situacije na severu KiM, održavanja novih izbora i povratka dijalogu.
Lajčak i Eskobar danas dolaze u Beograd, gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
Lajčak je, nakon sastanka u Prištini koji je kasno sinoć trajao oko dva sata, rekao da nije postignut dogovor sa Kurtijem o održavanju izbora na severu KiM.
On je precizirao da je, zajedno sa Eskobarom, predstavio Kurtiju predlog međunarodne zajednice od tri glavne tačke - deeskalacija situacije na severu KiM, brzo održavanje novih izbora i povratak dijalogu.
„Da smo postigli dogovor (o izborima), rekao bih to“, naveo je Lajčak. On je ocenio da je sastanak sa Kurtijem bio „dug, iskren i težak“.
Lajčak je rekao da su novi albanski gradonačelnici u opštinama na severu KiM izabrani legalno, ali da nemaju legitimitet.
„Legalnost ne znači predstavljanje i legitimitet i to je problem koji imamo na severu. Stoga je u interesu Kosova, u interesu svih, da imamo gradonačelnike koji imaju legalitet, ali i legitimitet“, naveo je Lajčak.
Eskobar je rekao da se nada da će njihovi zahtevi biti saslušani, a na pitanje da li je Kurti prihvatio predloge koje su izneli odgovorio je da su „na početku misije“.
On je dodao da „SAD poštuju autoritet prištinske vlade i njen ustav“, ali je istakao da je poštovanje zakona „nešto drugo“ i da pokušava da pronađe „formulu za harmoniju među etničkim grupama“.
„Nikada nisam video ovoliko jedinstva u transatlantskoj zajednici. SAD, EU, NATO i skoro svi prijatelji Kosova imali su iste zahteve. Nadamo se da ćemo biti saslušani“, poručio je Eskobar, preneo je Tanjug.

Kurti: EU i SAD da pozovu na prekid nasilja

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti zatražio je od Brisela i Vašingtona da pozovu na prekid nasilja na severu KiM i kažnjavanje i krivično gonjenje počinilaca.
Prema saopštenju privremenih institucija u Prištini, Kurti je u ponedeljak veče na sastanku sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i predstavnikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom rekao da je put ka deeskalaciji na severu pokrajine da se, kako je naveo, „odmah zaustave napadi nasilnih ekstremista i kriminalnih grupa na domaće i međunarodne bezbednosne snage i novinare“.
Na sastanku kojem je prisustvovao i glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi, Kurti je rekao da „samo vladavina prava može utrti put za vanredne, slobodne, demokratske i poštene izbore“.
On je dodao da bi takva trebalo da bude i predizborna kampanja i da bi to omogućilo smanjenje broja policajaca u zgradama tri opštine na severu pokrajine.
Kurti je, kako se navodi u saopštenju privremenih prištinskih vlasti, na sastanku izrazio i „bezrezervnu spremnost i nepokolebljivu dobru veru za intenzivan i zajednički angažman na deeskalaciji situacije i normalizaciji odnosa“.
Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2023
SRBIJA
Paradoks nove turneje: Eskobar i Lajčak kritikuju Kurtija, a zahteve donose – Srbima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala