Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Paradoks nove turneje: Eskobar i Lajčak kritikuju Kurtija, a zahteve donose – Srbima

© Sputnik / Lola ĐorđevićGabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak u Beogradu
Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2023
Pratite nas
Cilj posete pregovaračkog tandema Vašingtona i EU Gabrijela Eskobara i Miroslava Lajčaka Prištini jeste da pre svega ubede Srbe na KiM da se vrate u kosovske institucije pre izbora, kako bi mogli i oni da se vrate na zacrtanu „ohridsku agendu“ u dijalogu Beograda i Prištine, uveren je politikolog Dejan Vuk Stanković.
Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak i izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar sastaju se sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, a očekuje se da će tokom dvodnevne turneje posetiti i Beograd.

EU i Amerika hoće stanje kao pre eskalacije

Dejan Vuk Stanković za Sputnjik kaže da bi se, povratkom Srba u insitucije, što traže Eskobar i Lajčak, ponovo „mahalao“ sa pričom o Zajednici srpskih opština ne bi li se Srbija takvim redom događaja indirektno vratila u čitav proces definisan „ohridskom agendom“.
„Oni hoće da se Srbi vrate u kosovski sistem pre održavanja izbora kako bi pokazali spremnost da učestvuju na ponovljenim izborima u četiri severne opštine, pa da se vrati i srpska administracija u kosovske institucije. Njima je cilj da sve vrate na stanje od pre izlaska Srba iz institucija jer jedino tako te institucije mogu da budu delotvorne,“ uveren je Stanković.

Potrebniji Srbi na KiM nego kazna za Kurtija

Stanković podseća da su Amerikanci već poslali spisak želja i Beogradu i Prištini u kome su istakli da žele srpsku vojsku podalje od Kosova i Metohije, i kosovske snage van Severa Kosova.
„Oni žele da čitavu stvar ponovo preuzmu i da je vode na onaj politički način koji im odgovara. S druge strane, sigurno je da je Kurti dobio veliki minus u očima Vašingtona i EU zbog ovakvog avanturističkog ponašanja, i da je zapravo Kurti u ovom trenutku neko koga oni žele da pritisnu i vrate u kolotečinu diplomatskog rešenja kojim oni upravljaju,“ smatra naš sagovornik.
Kurti se, dodaje Stanković, pokazao kao neposlušni dečak, i čini se da je „budžet tolerancije“ bar kod Amerikanaca za njega smanjen.
„Vašingtonu, Briselu i Berlinu stalo je da se ovaj proces što hitnije okonča ne bi li mogli da kažu da postoji još jedna tačka u Evropi gde oni ostvaruju suštinski uticaj na tok događaja. Istovremeno, vlast u Srbiji je ne samo pod pritiskom tih opasnih okolnosti na KiM, u bezbednosnom i političkom smislu, nego je i pod pritiskom unutrašnjih turbulencija,“ ističe Stanković.

Vašington i Brisel samo zanima konačnica

Cilj je, zaključuje sagovornik Sputnjika da se Srbija pritisne i iznutra i spolja, kako bi se kosovsko pitanje rešilo što pre i prema agendi zapada za pregovore, a to je kraj godine.
Prema navodima kosovskih medija, očekuje se da Lajčak i Eskobar posete i sever Kosova uz napomenu da je cilj njihove posete pronalaženje rešenja za izlazak iz trenutne napete situacije.
Podsećanja radi, do zaoštravanja situacije na severu KiM došlo je nakon što je Priština silom, uz podršku policije, u zgrade opština na severu KiM poslala nove, albanske gradonačelnike izabrane na izborima koje su Srbi bojkotovali.
Srbi na KiM su u septembru prošle godine napustili privremene prištinske institucije zbog nepoštovanja Briselskog sporazuma od strane Prištine, upada specijalnih jedinica tzv. kosovske policije na sever KiM i protivpravnih hapšenja Srba.
Vozilo tzv. kosovske policije u Zvečanu - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2023
SRBIJA
Nova provokacija tzv. kosovske policije u Zvečanu, vozilom ušli u ulicu gde su okupljeni Srbi /foto/
Pripadnici Kfora uklanjaju bodljikavu žicu kod Opštine Zvečan - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2023
SRBIJA
Kfor uklonio bodljikavu žicu u Zvečanu /foto/
Gabrijel Eskobar i  Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2023
SRBIJA
Lajčak i Eskobar danas u Prištini, sutra u Beogradu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala