Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Nova provokacija tzv. kosovske policije u Zvečanu, vozilom ušli u ulicu gde su okupljeni Srbi /foto/

© Tanjug / STRVozilo tzv. kosovske policije u Zvečanu
Vozilo tzv. kosovske policije u Zvečanu - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2023
Pratite nas
Pripadnici takozvane kosovske policije ponovo su provocirali okupljene Srbe u Zvečanu. Oni su vozilom ušli u ulicu u kojoj su okupljeni građani koji traže da se policija povuče iz opštinskih zgrada i gde Kfor obezbeđuje da ne dođe do kontakta između građana i policajaca.
Policajac koji je upravljao automobilom tvrdi da nije došao da provocira već da, kako je rekao, dostavi hleb svojim kolegama u zgradi opštine.
Građani su u jednom trenutku blokirali vozilo, ali su pripadnici Kfora posle nekoliko minuta otvorili montažnu ogradu i propustili ga.
Inače, do sada je policajcima hrana dostavljana iz druge ulice, na kojoj nema okupljenih građana.
U Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, ispred zgrada lokalne samouprave, Srbi se i dalje okupljaju, tražeći da pripadnici policije napuste opštinske zgrade u koje su nasilno ušli, uvodeći albanske gradonačelnike.

„Zvečan je večan“

Ranije danas, maturanti osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Zvečanu organizovali su, povodom kraja školske godine, defile gradskim ulicama.
Oni su, noseći maturske majice i zastave Srbije, stigli i do zgrade opštine gde su recitovali stihove naših poznatih pisaca.
Potom su raširili i transparent sa natpisom „Zvečan je večan“.
Zaposleni u Opštini Zvečan su i jutros, na početku nove radne sedmice, potpisima kod bodljikave žice ispred vojnika Kfora potvrdili da su došli na posao, iako im je već drugu sedmicu onemogućen pristup kancelarijama u opštinama koje su zauzeli specijalci tzv. kosovske policije.
Srbi istrajavaju na zahtevima da albanski predsednici opština ne ulaze u službene objekte, da ih napuste i specijalci policije i da budu oslobođeni uhapšeni Radoš Petrović i Dušan Obrenović.
Evropska unija i SAD od Prištine traže održavanje novih izbora, učešće Srba na njima i formiranje Zajednice srpskih opština.
Takođe, Bela kuća je pozvala Beograd da povuče oružane snage koje su raspoređene u blizini administrativne linije i da spusti nivo borbene gotovosti, a Prištinu da omogući novoizabranim predsednicima opština da obavljaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija i da povuče policijske snage iz opštinskih zgrada.
Pripadnici Kfora uklanjaju bodljikavu žicu kod Opštine Zvečan - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2023
SRBIJA
Kfor uklonio bodljikavu žicu u Zvečanu /foto/
Anketa
Da li su iskrene poruke Zapada Prištini da povuče specijalce?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala