- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Monasima UPC naloženo da u roku od tri dana napuste Kijevsko-pečersku lavru

© AP Photo / Efrem LukatskyKijevsko-pečerska lavra
Kijevsko-pečerska lavra - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2023
Pratite nas
Monasima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) naloženo je da u roku od tri dana napuste Kijevsko-pečersku lavru, saopštio je ministar kulture Ukrajine Aleksandar Tkačenko na Telegram kanalu.
Prema njegovim rečima, pomenuti zahtev je uputio nacionalni istorijski spomenik „Kijevsko-pečerska lavra“ nakon rada ministarske komisije.
„Sada, nakon što je nacionalni spomenik uputio zahtev UPC Moskovske patrijaršije o momentalnom oslobađanju, prestanku korišćenja i vraćanju imovine nacionalnom spomeniku, crkva treba to da izvrši u roku od tri radna dana od dana prijema zahteva. U slučaju odbijanja sud će doneti odluku o uklanjanju prepreka za korišćenje imovine nacionalnog spomenika“, rekao je ukrajinski ministar.
Kako je dodao, 5. juna ministarka komisija potpisala je sa nacionalnim spomenikom „Kijevsko-pečerska lavra“ akt o prijemu i prenosu imovine. Komisija je proverila i vraća na korišćenje državi 79 objekata. Akt je poslat i predstavnicima manastira, ali oni su odbili da ga prime preko kancelarije, nakon čega je nacionalni spomenik poslao dokumenta poštom i u elektronskom formatu.

Scenario nasilnog zauzimanja lavre – sve verovatniji

Šef odeljenja za odnose sa javnošću Moskovske patrijaršije Vladimir Legojda rekao je da se bratija manastira ne može zastrašiti nikakvim ultimatumima, ali da su izgledi za nasilno zauzimanje Lavre sve verovatniji.
„Teško da se možemo nadati pravednom suđenju o kojem govori ministar. Kako praksa pokazuje, sudovi u Ukrajini odavno su prestali da budu nepristrasni i nezavisni, sa retkim izuzecima“, izjavio je Legojda.
Podsetimo, ukrajinske vlasti su u proteklih godinu dana organizovale najveći talas progona UPC u novijoj istoriji zemlje. Pozivajući se na njenu povezanost sa Rusijom, lokalne vlasti u različitim regionima Ukrajine odlučile su da zabrane delovanje UPC, a parlamentu zemlje je podnet predlog zakona o njenoj faktičkoj zabrani u Ukrajini.
Služba bezbednosti Ukrajine počela je da pokreće krivične postupke protiv sveštenstva UPC, sprovodi „kontraobaveštajne mere“ – pretrese episkopa i sveštenika u crkvama i manastirima, u potrazi za dokazima „antiukrajinskog delovanja“.
Manastiri Velikog Novgoroda - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2023
RUSIJA
Kijev želi da uništi pravoslavlje u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala