- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kijev želi da uništi pravoslavlje u Ukrajini

© Sputnik / Konstantin Čalabov / Uđi u bazu fotografijaManastiri Velikog Novgoroda
Manastiri Velikog Novgoroda - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2023
Pratite nas
Kijevski režim želi, ne samo da zabrani, već i da fizički uništi kanonsko Pravoslavlje u Ukrajini, izjavio je direktor Ruske spoljno-obaveštajne službe Sergej Nariškin beloruskoj agenciji „BelTa“.

„Aktuelni kijevski režim i gospodari kijevskog režima teže ka tome, ne samo da zabrane, već bukvalno da fizički unište kanonsko Pravoslavlje na teritoriji Ukrajine“, podvukao je on.

Novi talas sukoba oko Kijevsko-pečerske lavre počeo je obaveštenjem koje je Ministarstvo kulture Ukrajine uputilo Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi o jednostranom raskidu ugovora o zakupu manastira, kao i da monasi moraju da napuste lavru 29. marta.
Kako je objasnio ministar kulture Aleksandar Tkačenko, monasi mogu da ostanu u lavri pod uslovom da pređu u raskolničku tzv. Pravoslavnu crkvu Ukrajine. Komisija kulturnog spomenika „Kijevsko-pečerska lavra“ trebalo je da počne sa prijemom objekata lavre 30. marta.
Međutim, vernici nisu pustili njene predstavnike da uđu na teritoriju hrama. UPC je saopštio da komisija nema ovlašćenja da počne sa radom, pošto ne postoji odluka suda. Monasi Kijevsko-pečerske lavre su zamolili vlasti da im daju još mesec i po dana da borave u manastiru, dok sud ne razmotri njihovu tužbu.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2023
RUSIJA
Moskva: Zauzimanje Kijevsko-pečerske lavre ─ nelegitiman i nemoralan čin
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala