- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Zauzimanje Kijevsko-pečerske lavre ─ nelegitiman i nemoralan čin

© Sputnik / Natalья SeliverstovaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2023
Pratite nas
Zauzimanje Kijevsko-pečerske lavre predstavlja postupak aktuelnih vlasti u Kijevu koji je nelegitiman sa pravnog i nemoralan sa duhovnog stanovišta, navodi se u komentaru ruskog Ministarstva spoljnih poslova.
„Indikativnije od mnogih drugih koraka režima i njegove retorike dokazuje njegovu zločinačku prirodu, spremnost da zanemari osećanja i, što je najvažnije, prava ljudi, uključujući i građane Ukrajine“, ocenjuje se u komentaru.
U Ministarstvu su istakli da režim Zelenskog nije nezavisan u svojoj antiklerikalnoj politici, kao i da je raskol pravoslavlja cilj koji je proglasio Vašington.
„Nije tajna da režim Zelenskog nije nezavisan u svojoj anticrkvenoj politici. Raskol pravoslavlja, udar na ovu oblast života predstavlja cilj koji je davno proglašen u Vašingtonu“, ističe se u komentaru, objašnjavajući da su SAD stvorile čitav mehanizam direktnog i indirektnog uticaja na versku stranu kijevske politike.
„Postavljen je ‘specijalni predstavnik za slobodu veroispovesti’, funkcioniše Komisija SAD za međunarodnu versku slobodu, redovno se pripremaju godišnji izveštaji. Upravo zato je bezakonje koje se sada dešava u lavri i drugim crkvama i manastirima u Ukrajini potpuno veštačko – to je veštačko raspirivanje verske mržnje“, objašnjava se u komentaru ruskog Ministarstva.
U Ministarstvu primećuju da Zelenski vodi antipravoslavnu politiku po nalogu Amerikanaca koji rešavaju probleme usmerene protiv Rusije.
Takođe se dodaje da od kršenja verskih sloboda u Ukrajini stradavaju i muslimani i Jevreji.
„Ne trpe samo pravoslavci. S vremena na vreme predstavnici relativno male muslimanske zajednice Ukrajine objavljuju o islamofobiji. Ni ‘jevrejsko poreklo’ predsednika Ukrajine (na koje se mnogi zaštitnici Kijeva tako često pozivaju) ne pomaže mirnom suživotu konfesija: redovno se beleže akti judeofobije i antisemitizma“, dodaje se u komentaru Ministarstva.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala