- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Kraj Zlatanove ere – Ibrine suze i poruka Đokovića: „Najjači si brate“ /video/

© AP Photo / Antonio CalanniZlatan Ibrahimović
Zlatan Ibrahimović - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2023
Pratite nas
Fudbal će od sada biti siromašniji za jednog velikog majstora, jer je u penziju u 42. godini otišao veliki Zlatan Ibrahimović. Kraj jedne ere, jedne velike karijere, gde je Ibra u suzama uzvratio aplauzom i klanjanjem navijačima Milana koji su mu priredili spektakularan oproštaj.
Dominirala je na San Siru koreografija „Goodbye“, dok je Zlatan uzvratio slanjem srca. Bilo je i ružnih scena, jer su navijači Verone protiv koje je igrao Milan meč poslednjeg kola u sezoni Serije A zviždali.
Ipak, Ibra im nije ostao dužan, jer im je u svom stilu odgovorio:
„Samo zviždite. To što zviždite i što mene vidite vam je najveće ostvarenje u ovoj godini“, rekao je Zlatan.
Od unikatnog majstora u kopačkama, koji je postizao efektne golove, koji ima lice i nos kriminalca, a na terenu je lagan poput balerine, oprostio se i Novak Đoković porukom na društvenim mrežama.
„Najjači si, brate Ibra“, kratko i jasno je napisao srpski teniski as.
Očekivalo se da bi Ibrahimović još mogao da igra fudbal, ali nakon što je Milan odlučio da ne produži ugovor sa njim na još jednu godinu, Šveđanin bosanskog porekla odlučio je da okači kopačke o klin.
Ostaće upamćen kao neko ko je prkosio godinama, ko je činio fudbal atraktivnim, lepšim i drugačijim. Ipak, imao je 41 godinu i povrede su učinile svoje, pa je u minuloj sezoni odigrao samo 144 minuta. Iza njega je i teška operacija kolena, "lav", kako je Zlatan sebe prečesto voleo da oslovljava nije mogao više.
Fudbal je dao sve, dao je celog sebe, ali je odlučio da stavi tačku na jednu eru i to u dresu njegovog Milana u koji se vratio 2019. godine, a čiji je član bio u sezoni 2010/2011.
Ibrahimović je karijeru počeo u dresu Malmea, da bi posle toga prešao u Ajaks gde je pokazao neverovatan talenat i kvalitet. Pamte se njegovi golovi, kada bi prošao čitavu odbranu, uključujući i golmana, a onda nonšalantno smestio loptu u nebranjenu mrežu.
Tek su proslave bile za prepričavanje. Uvek raširene ogromne ruke i čvrst pogled, visoko uzdignutog čela. Jednom rečju - Zlatan!
Juventus nije žalio novac, pa je kupio 2004. godine Ibrahimovića, koji je kasnije igrao za Milan, Barselonu, Pari Sen Žermen. Dve sezone proveo je i na Old Trafordu u dresu Mančester junajteda, da bi posle toga usledila egzotika i odlazak u MLS ligu gde je za Los Anđeles Galaksi na 56 utakmica postigao 52 gola.
To može samo Zlatan. A predstavio se Amerima golom s pola terena. Efektno, pod prečku!
Iako mnogi koji odu u Ameriku, više se ne vrate ozbiljnom igranju fudbala i nagrde ih da su u MLS otišli da uzmu novac za kraj karijere, nešto slično se trenutno dešava u Saudijskoj Arabiji, Ibrahimović se vratio u Milan 2019. godine.
Igrao je ozbiljan fudbal, postizao golove, izlazio na kraj sa 20 godina mlađim rivalima, ali je odlučio da je svemu došao kraj.
Ibra je otišao sa suzama u očima, zbog neverovatnog ispraćaja koji su mu u nedelju veče na San Siru priredili navijači roso-nera. Pored njega je tokom meča sedela njegova supruga Helena Seger sa kojom ima dvoje dece.
Ostaje žal što jedna velika karijera nije krunisana osvajanjem Lige šampiona, jer je to jedan od retkih trofeja koji je nedostajao u bogatoj kolekciji Zlatana Ibrahimovića.
Pogledajte novu epizodu emisije Miljanov korner.
Dušan Vlahović - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2023
SPORT
Da li je Srbin rešenje za „otupelu“ bavarsku oštricu?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala