- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Proglašena najbolja predstava Sterijinog pozorja

© Foto : Marijana Jankovic, Ustupljeno Sputnjiku / usUspavanka za Aleksiju Rajić
Uspavanka za Aleksiju Rajić - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2023
Pratite nas
Najbolja predstava 68. Sterijinog pozorja je „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“ Đorđa Kosića, u režiji Juga Đorđevića i izvođenju ansambla Narodnog pozorišta iz Beograda.
Dobitnik Sterijine nagrade za tekst savremene drame je Đorđe Kostić za istu predstavu, dok je za ulogu glavne junakinje nagrađena Vanja Ejdus.

Žene trpe i čekaju

„Reč je o liku iz mašte pisca Đorđa Kosića, koji je inspirisan knjigom 'Zatvorenice' Milutina A. Popovića napisanom u 19. veku. To je knjiga u kojoj je neko anoniman u 19. veku skupljao iskaze zatvorenica i njihovih zločina. To je veoma je važan dokument o društvu i odnosu prema ženama. Đorđe Kosić je inspirisan njome napravio miks raznih priča, pa je i Aleksija Rajčić jedan miks žena iz te knjige. Ona može biti bilo ko, bilo koja žena koja se našla u situaciji trpljenja“, rekla je svojevremeno za Sputnjik Vanja Ejdus.
Ono što se pojavljuje kroz ceo komad jeste motiv čekanja.
„Babe, majke, sestre, čekale su boljitak, sreću, dete, kraj svog veka, svog čoveka, i smrt… Sve žene čekaju, a zapravo trpe muški rod i žrtve su toga. Aleksija Rajčić je neko za koga ne znam da li je heroj ili antiheroj, ali jeste neko ko je prekinuo niz tako što ubija svoga muža i nasiljem prekida taj lanac“, istakla je Vanja Ejdus.

Emotivna i ironična predstava

Za razliku od predstava na sličnu temu koje su nekakav dokumentaristički prikaz, „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“ je vrsta umetničke rekonstrukcije.
„Ovaj tekst koji nije ni realističan ni dokumentaran, napisan je u stihu, poetičan je, emotivan, ironičan. Meni se i dopao zbog te kombinacije ironije i emotivnosti. Ovde pored rime postoji i muzika, ona je važan deo predstave što vuče na pomisao da je reč i o muzičkom komadu. Otuda i šest pevača na sceni koji ravnopravno sa glumcima dele ovu priču. Nikad do sad nisam učestvovala u sličnoj predstavi niti sam gledala nešto slično“, istakla je nagrađena dramska umetnica.
© Foto : Marijana Jankovic, ustupljeno SputnjikuUspavanka za Aleksiju Rajić
Uspavanka za Aleksiju Rajić - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2023
Uspavanka za Aleksiju Rajić

Milošu Loliću nagrada za režiju

Pored Vanje Ejdus Sterijinu nagradu za glumačko ostvarenje dobili su i Danica Maksimović za ulogu u predstavi „Yankee Rose“, Matija Rupel za ulogu Klovna u predstavi „52 herca“ Slovenskog narodnog gledališča iz Nove Gorice i Saša Krmpotić za ulogu u predstavi „Što na podu spavaš“ Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.
Nagrada za režiju pripala Milošu Loliću za predstavu „Yankee Rose“ Beogradskog dramskog pozorišta.
Za najbolju dramatizaciju su nagrađeni Kokan Mladenović, Mina Petrić, Darko Cvijetić, Dubravko Mihanović i ansambl predstave „Što na podu spavaš“.
Sterijina nagrada iz Fonda „Dara Darinka Čalenić“ za najbolju mladu glumicu pripala je Ivani Percan Kodarin za ulogu u predstavi „52 herca“, a za najboljeg mladog glumca Luki Grbiću za ulogu u predstavi „Yankee Rose“.
Žiri 68. Sterijinog pozorja u sastavu: profesorka univerziteta Ljiljana Pešikan Ljuštanović, balerina i koreografkinja Ista Stepanov, teatrolog i pozorišni kritičar Ivan Medenica, pozorišni reditelj Jure Novak i glumac Valentin Venceč video je od 26. maja do 3. juna osam predstava u takmičarskoj selekciji.
Vanja Ejdus - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2022
KULTURA
Od Hasanaginice do Aleksije Rajčić: Vanja Ejdus o ženskoj sudbini kao intimnom spektaklu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala