- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva ne vidi izglede za nastavak prehrambenog sporazuma

© Sputnik / Ilья Naйmušin / Uđi u bazu fotografijaPretovar ovsa u kamion
Pretovar ovsa u kamion  - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2023
Pratite nas
Inspekcije brodova u okviru prehrambenog sporazuma su nastavljene, saopštio je novinarima zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Veršinjin.
„Koliko nam je poznato, Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu radi na tome da se prevaziđu svi problemi koji javljaju na osnovu proceduralnih pravila koja su usvojena prošle godine i pretpostavljaju da će postojati konsenzus za rešavanje problema koji se pojavljuju. Sada su ove inspekcije nastavljene“, rekao je Veršinjin.
On je dodao da Moskva ne vidi perspektive za produžavanje prehrambenog sporazuma.
„Ne vidimo ih. Ali nastavljamo, naravno, konsultacije sa predstavnicima UN o oba dela paketa sporazuma koji su potpisani u julu prošle godine“, objasnio je Veršinjin.
Prema njegovim rečima, postojeća narušavanja u sprovođenju prehrambenog sporazuma još uvek nisu otklonjene.
Uslove koje je Kijev postavio za pokretanje rada cevovoda za amonijak Toljati-Odesa dovelo je situaciju do ćorsokaka, dodao je Veršinjin.
„Nažalost, uslove postavlja Kijev, govorili smo o tome nekoliko puta. I više puta smo govorili da je amonijak uključen u sporazume koji su potpisani u Istanbulu, što podrazumeva da se izvozi i prodaje kao obostrano koristan poduhvat. Uslovljavanje toga, kao što to čini Kijev, različitim zahtevima, nažalost, veoma je loše i već je dovelo i dovodi situaciju u ćorsokak“, istakao je Veršinjin.
UN su ranije saopštile da je Rusija uvela ograničenja na registraciju brodova koji plove u ukrajinsku luku Južni dok se ne nastavi izvoz ruskog amonijaka.
Veršinjin je dodao i da će konsultacije Rusije i UN o prehrambenom sporazumu biti održane u Ženevi 9. juna.

Prehrambeni sporazum

Prehrambeni sporazum, koji su 22. jula 2022. potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva preko Crnog mora iz tri luke. Koordinacijom saobraćaja brodova bavi se Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu. Od 18. marta 2023.
Rusija je produžila važenje sporazuma za 60 dana – do 18. maja, a Ukrajina insistirala da se produži za 120 dana.
Sastanak na visokom nivou o prehrambenom sporazumu održan je u Istanbulu u četvorostranom formatu 10. i 11. maja. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan saopštio je 17. maja da je prehrambeni sporazum produžen za još dva meseca.
Prazan Crveni trg u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2023
RUSIJA
Lavrov: Naredna dva meseca ključna za prehrambeni sporazum; Evo šta su zahtevi Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala