- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Naredna dva meseca ključna za prehrambeni sporazum; Evo šta su zahtevi Rusije

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaPrazan Crveni trg u Moskvi
Prazan Crveni trg u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2023
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je, povodom produžavanja prehrambenog sporazuma, da će naredna dva meseca biti od presudnog značaja.
"Uzimajući u obzir čitav niz okolnosti i apele naših partnera podržali smo inicijativu predsednika Erdogana da se sporazum produži za dva meseca, pri čemu je jasno da će ta dva meseca biti presudna", rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za medije sa ministrom spoljnih poslova Ugande.
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da ako za dva meseca ne budu rešena sva problematična pitanja sporazum će biti obustavljen posle 17. jula.
Podsetimo, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan saopštio je juče da se prehrambeni sporazum produžava za još dva meseca.
Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je potom to i potvrdila, dodajući da sporazum predstavlja šansu da se osigura globalna prehrambena bezbednost.
Zaharova je, takođe, istakla da sve nesuglasice vezano za primenu Sporazuma treba što pre treba da budu razrešene.
Ruska strana je, podsetimo, više puta naglašavala da se moraju uzeti u obzir ruski interesi i zahtevi da bi Sporazum bio nastavljen.
Šta su zahtevi Rusije:
Paket oko kojeg je postignut dogovor predviđa ponovno uključivanje „Rosseljhozbanke“ u platni sistem Swift – pregovori u vezi s tim su vođeni ali ništa konkretno nije dogovoreno; Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da postoje različite varijante koje mogu da budu ekvivalenti debokladi tog sistema;
Obnavljanje rada cevovoda Toljati-Odesa za prebacivanje amonijaka (iz Rusije na teritoriju Ukrajine za izvoz), pregovori su vođeni ali bez rezultata;
Rusija je nezadovoljna i preprekama u plasiranju ruskih poljoprivrednih proizvoda na svetsko tržište, uključujući i osiguranje brodova; Rusija takođe zahteva i da se ukine zabrana pristupa brodova lukama;
Problem na koji je ukazivala ruska strana – razvijene zemlje koriste sporazum a on je sklopljen u cilju rešavanja problema gladi u najsiromašnijim državama.
Žito - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2023
RUSIJA
Erdogan: Prehrambeni sporazum se produžava za još dva meseca, Moskva potvrdila; UN: Dobra vest
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala