Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Britanski parlament o situaciji na Kosovu i Metohiji, London pozvao na povlačenje policije sa severa

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaViktorijina kula u Vestminsterskoj palati u Londonu
Viktorijina kula u Vestminsterskoj palati u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2023
Pratite nas
Državni ministar za razvoj i Afriku i član parlamenta Velike Britanije Endrju Mičel poručio je tokom rasprave o situaciji na Kosovu i Metohiji u parlamentu da London poziva vladu privremenih institucija u Prištini da ukloni specijalne jedinice policije iz severnih opština, a nove gradonačelnike da obavljaju dužnost sa alternativnih lokacija.
Mičel je rekao da London radi sa međunarodnim partnerima na smanjenju tenzija.
„Mi smo 18. maja zajedno sa SAD, Francuskom, Nemačkom, Italijom i EU zatražili da se nađe dugoročno rešenje za rad opština na severu. Upozorili smo na upotrebu sile ili radnje koje bi mogle povećati tenzije, a 26. maja smo izrazili zabrinutost zbog nasilnog smeštanja gradonačelnika u opštinske objekte, kao i akcije Srbije da poveća spremnost vojnih snaga oko granice Kosova“, kazao je on.
Pozvao je Vladu u Prištini da ukloni specijalne jedinice policije iz severnih opština, a gradonačelnike da obavljaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija.
Podsetio je da je izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič posetio Kosovo 30. maja i sastao se sa šefovima tamošnjih institucija, sa komandantom Kfora, kao i da se britanski premijer Riši Sunak 1. juna sastao sa predsednicom privremenih institucija u Prištini Vjosom Osmani.
Kako kaže, London podržava pozive međunarodnih saveznika upućene 1. juna, na nove izbore na severu, kao i da Priština treba da radi na formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom.
Takođe, pozdravio je posete Miroslava Lajčaka i Gabrijela Eskobara koji će večeras i sutra biti u Prištini, a nakon toga boraviti i u Beogradu.
Brtitanski parlament raspravljao je o tzv. Kosovu na inicijativu šefice Odbora za spoljnu politiku Ališe Kerns koja je navela da je Beograd orkestrirao nasilje, prenosi Koha.
Kernsovaje istakla da za nju tzv. Kosovo nije Srbija, ali da je Beograd ove godine „orkestrirao bojkot demokratskih izbora“ u četiri opštine na severu pokrajine. Navodeći da je rezultat tih izbora nešto više od tri odsto izašlih, Kernsova tvrdi da je to rezultat spoljnog mešanja, te da joj se čini da se to često ne pominje.

„Prošle nedelje su načelnici opština pokušali da uđu u svoje kancelarije, ne nasiljem, već je nasilje orkestrirano. Kada bi našim predsednicima opština bilo zabranjeno da rade iz svojih kancelarija i rade kod kuće, rekli bismo da je to ozbiljan udarac demokratiji. Bilo je orkestriranog nasilja na severu iz Beograda, nasilja nad Kforom, policijom, bacani su molotovljevi kokteli, pucano je iz oružja, paljeni su automobili“, rekla je Kernsova, preneo je „Kosovo onlajn“.

Pitala je i zašto je došlo do tako nesrazmerne reakcije saveznika.
Navodi da je pogrešno što su SAD i EU odlučile da kritikuju tzv. Kosovo, a nije bilo kritike na račun „oružane milicije“.
Prema njenim rečima, izricanje mera prema Beogradu ne uspeva, a građanima na severu „prete kriminalne grupe“.
U debati su učestvovali i drugi britanski poslanici, a jedno od postavljenih pitanja bilo je i kako će se međunarodna zajednica uveriti da će Srbi izaći na izbore ako se ponovo organizuju.
„Blisko sarađujemo sa našim partnerima na brzom smirivanju situacije. Britanija je stajala uz Kosovo u dobrim i lošim vremenima i nastaviće to da čini. I sa izborima koji su održani na severu, možemo reći da su legalni, ali legitimitet donekle nedostaje“, rekao je Mičel dodajući da Britanija podržava zahtev tzv. Kosova za članstvo u Savetu Evrope.
Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2023
SRBIJA
Paradoks nove turneje: Eskobar i Lajčak kritikuju Kurtija, a zahteve donose – Srbima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala