- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Bio je otvoren i vedar, naš Valter: Pre devet decenija rođen bard našeg glumišta Bata Živojinović

© Foto : Youtube/risto ristanoski/PrintscreenDančo Čevrevski i Bata Živojinović u filmu "Partizanska eskadrila"
Dančo Čevrevski i Bata Živojinović u filmu Partizanska eskadrila - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2023
Pratite nas
U zlu se ne ponizi, u dobru se ne uznesi, bilo je temeljno uverenje Velimira Bate Živojinovića, barda srpskog i jugoslovenskog glumišta koji je rođen pre tačno devet decenija.
Velikanu koji je znao da uspesi dolaze i prolaze i da je najvažnije ostati čovek Jugoslovenska kinoteka - koja čuva Batin legat - na današnji dan odaje posebno poštovanje izložbom studentskih plakata „Sadnekad“, projekcijom njegovih najpoznatijih filmova i povratkom svojevremeno ukradenih Zlatnih arena koje je osvojio u Puli.

Dobar i vedar čovek

Njegov sin Miljko Živojinović za Sputnjik se prisetio kako je Bata slavio svoje rođendane:
„U zavisnosti od obaveza, nekada je svoj rođendan provodio radno i svečano, snimajući filmove, a nekada je bilo intimno, porodično u krugu najbližih. Nekada je bilo jako mnogo gostiju u Koraćici. Sedeli bismo u bašti, majka bi spremila lepu hranu, dobro piće i obeležavali bismo taj dan veselo, optimistički. Baš kakav je bio i Bata“.
Miljko Živojinović ističe da je njegov otac bio dobar, vedar i veseo čovek:
„Praktično je imao dve porodice. Jedna smo bili mi, a druga njegovi saradnici sa filma. Grupa od 50 ljudi, u kojoj su bili direktor fotografije, asistenti, organizatori, producenti, išla je sa Batom iz filma u film. Imao sam priliku da prisustvujem snimanju velikog broja filmova u Beogradu i po celoj Jugoslaviji i primetio sam da je on na setu bio isti kao kod kuće - otvoren, veseo, vedar čovek - i siguran sam da svako ko ga voli, poštuje ima isto osećanje kao mi, njegova porodica. Tu nije bilo dvojne ličnosti. Bio je jednostavan čovek u najboljem smislu te reči sa kojim ste mogli da razgovarate o svemu. Takav je bio sa prijateljima, na poslu i sa porodicom“.

Čvrsto stajao na zemlji

Kultni filmovi „Skupljači perja“, „Tri“, „Bitka na Neretvi“, „Kozara“, „Pas koji je voleo vozove“, „Idemo dalje“, „Balkan ekspres“, „Lepa sela lepo gore“ i mnogi drugi ostali su upamćeni po Batinim ulogama.
„On je vrlo mlad, sa svega tridesetka godina, postao popularan. Tada je televizija imala samo jedan program, a odlazak u bioskop bio je svečani čin. Ljudi su rado i često odlazili u bioskop i pričali o svim tim filmovima tako da je on kao vrlo mlad doživeo veliku popularnost i to prihvatio kao nešto normalno. To je bilo deo njegovog posla i nikada sebi nije dozvolio da se uzdigne u neke visine u svojoj glavi ili u odnosu sa ljudima. Čvrsto je stajao na svojim nogama čitavog života. Zbog toga su ga svi voleli. I nas je vaspitao da uspesi i neuspesi dolaze i prolaze i da je važno da ostanemo ljudi, što kažu 'u zlu se ne ponizi, u dobru se ne uznesi'“, ističe Miljko Živojinović.
© Sputnik / Marija JakovljevićIzložba o Bati Živojinoviću u Kinoteci
Izložba o Bati Živojinoviću u Kinoteci - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2023
Izložba o Bati Živojinoviću u Kinoteci

Iz Moskve najvažnija nagrada

Snimio je više od 300 filmova, a najponosniji je bio, prema rečima svog sina, na ostvarenje „Tren“ Stoleta Jankovića iz 1978. godine:
„Za ulogu u tom filmu je dobio Gran pri u Moskvi. To je najznačajnija nagrada u njegovoj karijeri i jako se dobro spremao za snimanje. Mesec dana je proveo sa Stoletom Jankovićem na Braču gde su zajedno čitali scenario i razgovarali. Kada je počelo snimanje sve je išlo lagano i fino i rezultiralo je nagradom u Rusiji“.
Ponosan je bio i na svoje uloge u filmovima Saše Petrovića. Tri Zlatne arene Pulskog filmskog festivala dobio je upravo za njegove filmove – „Tri“, „Skupljači perja“ i „Majstor i Margarita“, a igrao je i u Petrovićevim ostvarenjima „Biće propast sveta“ i „Grupni portret sa damom“.
© Tanjug / Zoran ŽestićVelimir Bata Živojinović
Velimir Bata Živojinović - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2023
Velimir Bata Živojinović

Veljko Bulajić ga je pronašao u pozorištu

Miljko Živojinović podseća da je Bata postao filmski glumac zahvaljujući reditelju Veljku Bulajiću:
„Bulajić je došao u pozorište na Crvenom krstu, video ga je i pitao - Ko je ovaj mladi glumac. Ja ga hoću za svoj film 'Vlak bez voznog reda' (1959). To je prva Batina velika uloga“.
Divno je sarađivao i sa drugim rediteljima mlađe generacije – od Gorana Paskaljevića do Mihaila Vukobratovića.
„Reditelji su ga stalno iznova angažovali. Malo je reditelja koji su sa njim sarađivali samo jednom. Oni su kod njega osetili profesionalizam, znali su da Bata može da iznese sve zadatke i emocije koje su tražili“, naglašava Živojinović.

Lula i Bata

Obeležavanje 90 godina od rođenja Velimira Bate Živojinovića počelo je u februaru kada je u Jugoslovenskoj kinoteci otvoren legat slavnog glumca i dve prateće izložbe.
Trenutno je u pripremi trotomna monografija o Bati i uporedo se snima film o njenom nastanku što će biti gotovo do kraja godine, kaže Miljko Živojinović:
„Onda ću ja dovršiti knjigu 'Lula i Bata' koju pišem iz svog ugla - dečaka od tri - četiri godine, od svojih prvih sećanja na njih do njihove smrti“.
Velimir Bata Živojinović u filmu „Tri“ Aleksandra Saše Petrovića. - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2023
KULTURA
Legat Bate Živojinovića u Kinoteci: Poput velikih holivudskih zvezda ušao u mitologiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala