- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Legat Bate Živojinovića u Kinoteci: Poput velikih holivudskih zvezda ušao u mitologiju

© Foto : Ustupljeno SputnjikuVelimir Bata Živojinović u filmu „Tri“ Aleksandra Saše Petrovića.
Velimir Bata Živojinović u filmu „Tri“ Aleksandra Saše Petrovića. - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2023
Pratite nas
Jugoslovenska kinoteka obeležiće 28. februara 90 godina od rođenja jednog od najznačajnijih i najpopularnijih srpskih i jugoslovenskih glumaca Velimira Bate Živojinovića (1933-2016) svečanim otvaranjem njegovog legata i dveju pratećih izložbi.
„Njegov lik je postao simbol za srpski i jugoslovenski film. Poput velikih holivudskih zvezda, Bata je prevazišao nivo odličnog glumca i ušao u mitologiju“, ističe direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić.
Pantelić naglašava da se takvih glumačkih pojava i njihovog značaja treba iznova sećati, njihov lik i delo sagledatiiz novog ugla, osvetlitimanje poznat aspekt biografije i filmografije velikana ili naprosto nekoj mlađoj publici približiti stvaralaštvo onoga ko je oblikovao naš film.

Među velikanima sedme umetnosti

Novopristigli legat Bate Živojinovića pridružuje se legatima ostalih velikana sedme umetnosti u okviru stalne postavke Kinoteke.
Osim nagrada koje krase nove vitrine legata, svoje mesto pronašli su i interesantni lični predmeti slavnog glumca.
Izložba „Privatno i radno“, deo legata Bate Živojinovića, predstaviće printove digitalnih fotografija koje dočaravaju radnu atmosferu sa snimanja iz njegove višedecenijske karijere, kao i odabrane segmente iz privatnog života, a smeštena je u galeriji u prizemlju Kinoteke.
Multimedijalna izložba „Filmska paleta“ nalazi se u centralnom holu i ilustruje neke od najznačajnijih uloga Bate Živojinovića u filmovima: Dr (1962), Tri (1965), Neprijatelj (1965), Skupljači perja (1967), Breza (1967), Valter brani Sarajevo (1972), Pas koji je voleo vozove (1977), Tren (1978).
Izložbu čine inserti, tekstovi, fotografije i plakati.
Ulaz na stalnu postavku Jugoslovenske kinoteke biće slobodan za publiku u naredne dve nedelje.
Miloš Biković na promociji nove sezone serije Južni vetar: Na granici - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2023
KULTURA
Miloš Biković: Sa „Južnim vetrom“ dostižemo nove nivoe
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala