- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Oružje za Kijev, slanje plaćenika: Da li su Britanci već u ratu s Rusijom

© AP Photo / Kirsty WigglesworthUkrajinski vojnici tokom obuke u vojnoj bazi u Velikoj Britaniji
Ukrajinski vojnici tokom obuke u vojnoj bazi u Velikoj Britaniji - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2023
Pratite nas
Britanija je faktički već ušla u rat sa Rusijom — pored isporuka oružja Kijevu, obučavanja ukrajinskih vojnika i slanja plaćenika na teritoriju Ukrajine, Britanci čuvaju leđa ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom, sprovode i planiraju konkretne operacije oružanih snaga Ukrajine tokom sukoba, ocenjuju za Sputnjik ruski eksperti.
Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da London faktički vodi protiv Moskve neobjavljeni rat, što znači da se svaki britanski zvaničnik može smatrati legitimnom metom. On je tako prokomentarisao izjavu šefa britanske diplomatije Džejmsa Kleverlija da Ukrajina ima pravo da „projektuje silu“ van svojih granica, datu povodom napada ukrajinskih dronova na Moskvu.
Prema rečima Medvedeva, danas Velika Britanija deluje kao saveznik Ukrajine, pružajući joj vojnu pomoć u vidu vojne tehnike i stručnjaka.
„Dakle, de fakto vodi protiv Rusije neobjavljeni rat. U tom slučaju, bilo koji njen javni funkcioner (kako vojni, tako i civilni koji doprinosi ratu) može se smatrati legitimnom vojnom metom“, poručio je Medvedev.
Ruski eksperti smatraju da je Velika Britanija jedan od najvećih rusofoba u istoriji. Ova zemlja ima želju da rukama Ukrajinaca oslabi i nanese štetu Rusiji jer, kako kažu, London smatra da mu je Moskva prepreka na putu njegove navodne dominacije u svetu.

London od davnina geopolitički protivnik Rusije

Ruski politikolog Jurij Svetov podseća da je tokom čitavog 19. veka postojalo veliko rivalstvo između Ruske i Britanske imperije.
„Britanci su na sve moguće načine pokušavali da ugroze interese Rusije. Na primer, u Krimskom ratu (od 1854-1856), oni su se udružili sa Francuzima, svojim nedavnim neprijateljima, i borili se protiv ruske države. Imali su cilj da zauzmu rusku zemlju. U centru Londona nalaze se spomenici posvećeni ovom ratu. Britanci su ponosni na svoje učestvovanje u ovom sukobu. Pored toga, ne treba zaboraviti ni da je Velika Britanija intervenisala u građanskom ratu u Rusiji u 20. veku...I sada, gubeći uticaj u svetu, veruju da će na osnovu rusofobije i suprotstavljanja našoj zemlji podići svoj značaj, pre svega, u očima Amerikanaca“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Sa ovom ocenom slaže se i ruski vojni ekspert Viktor Litovkin, koji kaže da ponašanje Britanaca prema Rusiji ima veze sa davnom istorijom.
„Rusija je uvek bila velika sila. A Englezi su izgubili svoju veličinu, izgubili su kolonije. Englesku elitu izjeda ljubomora i zavist. Zbog toga se tako ponašaju. I svakog dana se sve više trude da podilaze Amerikancima, kojima je Rusija konkurent na putu svetske dominacije“, konstatuje naš sagovornik.
Slično mišljenje deli i Konstantin Blohin, vodeći istraživač za bezbednosne studije Ruske akademije nauka i vojni ekspert. Prema njegovim rečima, Velika Britanija je oduvek bila jedan od glavnih geopolitičkih protivnika Rusije.
„Oduvek je postojalo rivalstvo između Velike Britanije i Rusije. Britanci imaju jedan cilj — svetsku dominaciju. Na teritoriji Ukrajine trenutno nema direktnog sukoba između Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i Rusije. Ali, oni vode hibridni rat protiv ruske države u kojem koriste Ukrajince kao svoje oruđe. Pored toga, snabdevaju Kijev oružjem. Ne treba zaboraviti ni da u Ukrajinu često dolaze britanski, poljski i baltički političari. A očigledno je da će Rusija morati da okonča ove ‘ekskurzije’ zapadnih političara u Ukrajinu“, konstatuje sagovornik Sputnjika.

Britanci već ušli u rat s Rusijom

Prema mišljenju Jurija Svetova, Britanci su od samog početka specijalne vojne operacije ušli u rat s Rusijom.
„Ko čuva leđa ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom? Naravno, Britanci. Ko planira operacije Ukrajinaca, poput podrivanja Krimskog mosta ili napade na Sevastopolj? Sve to rade britanske obaveštajne službe... Sjedinjene Američke Države vrše strateško planiranje, a Britanci sprovode konkretne operacije. Njihov cilj je da pobede Rusiju tokom ovog sukoba“, decidan je stručnjak.
Prema rečima Medvedeva, London je bio i ostao večiti neprijatelj Moskve.
„Glupi zvaničnici Velike Britanije, našeg večitog neprijatelja, treba da imaju na umu da se prema opštepriznatom međunarodnom pravu koje reguliše vođenje rata u savremenim uslovima, uključujući Hašku i Ženevsku konvenciju sa njihovim dodatnim protokolima, njihov stav takođe može kvalifikovati kao da su u ratu“, napisao je Medvedev na Tviteru.
Iz britanske ambasade u Moskvi poručili su da Britanija ne ratuje protiv Rusije i da želi mir, te da radi postizanja tog mira traže od ruske vlade da povuče vojsku iz Ukrajine.
Zastava Velike Britanije ispred Big Bena u Londonu. - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2023
RUSIJA
Rusija: Britanske obaveštajne službe vrbuju plaćenike za Ukrajinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala