- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Britanske obaveštajne službe vrbuju plaćenike za Ukrajinu

© AP Photo / Matt DunhamZastava Velike Britanije ispred Big Bena u Londonu.
Zastava Velike Britanije ispred Big Bena u Londonu. - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2023
Pratite nas
Iza internet potrage za plaćenicima koje zatim šalju u Ukrajinu stoje britanske obaveštajne službe, rekli su Sputnjiku u Ministarstvu inostranih poslova Rusije.
Na britanskom sajtu „Adzuna“, pretraživaču za poslove, prošle nedelje se pojavila objava da se traže plaćenici iz zemalja Bliskog Istoka i Severne Afrike kako bi učestvovali u ukrajinskoj kontraofanzivi. Traže se „vojni tehničari za remont“ koje angažuje kompanija EU „Sitizenšip program“ iz Londona.
Nudi im se ugovor na neodređeno vreme i plata od 20 hiljada britanskih funti (23 hiljade evra).

„Prema dostupnim informacijama, na strani kijevskog režima ratuje veliki broj plaćenika iz celog sveta. Zapad koristi razne načine kako bi ih vrbovao“, rekli su u Ministarstvu inostranih poslova Rusije.

Naglašeno je da se ovakvi oglasi pojavljuju i u arapskim zemljama.
„Povoljno tlo za obavljanje ove vrste poslova omogućavaju ‘sive zone’, koje ne kontrolišu vlasti, visoka aktivnost terorističkih grupa i hronični problemi socijalno-ekonomske prirode“, dodali su u ruskom Ministarstvu.
Napomenuto je da je britanski sistem „Adzuna“ privatna kompanija i ona i nosi svu odgovornost za objave.
„Pritom, nema sumnje da iza te akcije stoje britanske specijalne službe koje su spremne da plaćaju velike honorare za najam ‘vojnika na sreću’ za Ukrajinu na račun poreskih obveznika sopstvene zemlje“, izjavili su u ruskom Ministartsvu i dodali da se London odavno ne gadi tih prljavih metoda vrbovanja plaćenika.
Istakli su da je potrebno spomenuti i izjavu bivše britanske premijerke Elizabet Tras koja je podržala one sugrađane koji će se boriti u Ukrajini.
Ministarstvo je podsetilo da će se bilo kakva oružana delatnost protiv ruskih vojnika u korenu saseći, a grupe stranih plaćenika i „dobrovoljaca“ – likvidirati. Osim toga, pozvali su sve da se odupru vrbovanjima Britanaca koji grozničavo traže potrošni materijal za kijevski teroristički režim.
Ukrajinski vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruski Istražni komitet: Francuski plaćenici iz blizine pucali u ruske zarobljenike
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala