- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ruski Istražni komitet: Francuski plaćenici iz blizine pucali u ruske zarobljenike

© AFP 2023 / SERGEI SUPINSKYUkrajinski vojnici
Ukrajinski vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2023
Pratite nas
Francuski plaćenici pucali su na ruske ratne zarobljenike iz neposredne blizine, saopštio je Istražni komitet Rusije na svom kanalu na Telegramu.
„Istražitelji ruskog Istražnog komiteta istraživaće zločine francuskih plaćenika nad ruskim ratnim zarobljenicima... Istražni komitet Rusije će utvrditi sve okolnosti incidenta kako bi priveo pravdi umešane u zločin“, navodi se u saopštenju.
Kako je navedeno, jedan od plaćenika objavio je fotografiju pogubljenja iz neposredne blizine trojice ruskih zatvorenika.
Prema podacima Istražnog komiteta, francuski plaćenici učestvovali su u borbama na strani Kijeva u sastavu puka „Azov“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) i 92. brigade Oružanih snaga Ukrajine.
Snimci masakra ili maltretiranja ruskih vojnika objavljeni su više puta na internetu. Tako se u novembru prošle godine pojavio snimak na kome ukrajinski vojnici pucaju u ruske borce koji su se predali i leže na zemlji. Prema rečima predsednika Saveta za ljudska prava Rusije Valerija Fadejeva, to se dogodilo u selu Makejevka u LNR. Takođe su se na internetu pojavili snimci na kojima su zarobljeni ruski vojnici gađani u noge. Osim toga, vojnici koji su se vratili iz ukrajinskog zarobljeništva govorili su da su ih mučili: tokom ispitivanja pucali su im u noge, odsecali im prste, tukli ih armaturom i strujom, saopštila je pres služba Istražnog komiteta.
Pripadnici ukrajinskih snaga na obuci - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2023
RUSIJA
Moskva: Ruski vojnici zarobljeni u Ukrajini žrtve mučenja, Kijev ne reaguje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala