- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Ruski vojnici zarobljeni u Ukrajini žrtve mučenja, Kijev ne reaguje

© AP Photo / Efrem LukatskyPripadnici ukrajinskih snaga na obuci
Pripadnici ukrajinskih snaga na obuci - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2023
Pratite nas
Ruski vojnici zarobljeni u Ukrajini podvrgavaju se mučenju, a kijevski režim i ne razmišlja o tome da utvrdi ko je za to odgovoran, navedeno je u izveštaju Ministarstva inostranih poslova Rusije o ljudskim pravima u Ukrajini.
„Ruski vojnici koji su zatočeni kao taoci nalaze se u užasnim uslovima i podvrgnuti su mučenju i drugim vidovima nečovečnog i surovog ophođenja. Brojna svedočanstva zločina ukrajinskih oružanih formacija i nacionalističkih bataljona su dostupni na internetu. Ukrajinske vlasti ni prstom ne mrdaju da pozovu na odgovornost krivce za te teške zločine“, navedeno je u saopštenju.
Ministarstvo odbrane Rusije je ranije saopštilo da je apsolutna većina ruskih ratnih zarobljenika u Ukrajini podvrgnuta mučenju i da ne može da stupi u kontakt s rodbinom, a da je više od polovine njih primorano da snima propagandni video-materijal. Često se ljudi vraćaju iz zarobljeništva s izbijenim zubima, prelomima i drugim povredama.
Ranije je Komisija Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija za istragu o Ukrajini u izveštaju saopštila da su ukrajinski vojnici vršili ratne zločine, streljali i mučili ruske vojnike. Misija UN je saopštila da je potvrđeno 25 slučajeva masakra ukrajinskih vojnika nad zarobljenicima iz Rusije.
Ukrajina nije pokrenula nijedan krivični postupak protiv svojih vojnika koji su streljali ruske ratne zarobljenike, bez obzira na to što je dokumentovano nekoliko izvršenja smrtnih kazni, saopštio je šef Uprave vrhovnog komesara UN Folker Turk.

Desničarski odredi koriste civile kao „živi štit“

U izveštaju Ministarstva inostranih poslova Rusije je, takođe, ukazano na to da desničarski odredi u Ukrajini, uz prećutnu dozvolu kijevskog režima, koriste civilno stanovništvo kao „živi štit“.
„Neumesna dejstva kijevskih vlasti ubedljivo potvđuju nesamostalnost neonacističkog režima koji je tamo postavljen kako bi ispunjavao naredbe spoljnih mentora radi stvaranja projekta 'anti-Rusije' u sopstvenoj zemlji“, navedeno je u izveštaju.
Prema oceni autora izveštaja, „jedini cilj te formacije jeste da služi kao izvor napetosti u neposrednoj blizini ruske teritorije, rušeći zarad tog sopstvenu državnost“.
„Upravo zbog uslužne spremnosti ukrajinskog rukovodstva da negira sve što je u vezi s Rusijom, te da na štetu interesa svog naroda uništava istoriju i sećanje na stvarnu, a ne izmišljenu prošlost svoje zemlje, prekookeanski mentori zatvaraju oči na njegovu neonacističku suštinu i podstiču ga da ide dalje putem samorazaranja“, navedeno je u izveštaju.
Autori su upozorili i na to da američke IT kompanije pomažu Kijevu da širi informaicje ekstremističkih organizacija.
„Poznato je da se administracija i moderatori Jutjuba ne protive širenju informacija ekstremističkih organizacija, a pre svega 'Desnog sektora' i 'Azova' koji su zabranjeni u Rusiji“, dodaje se u izveštaju.
Prema oceni Ministarstva, Jutjub je postao jedna od ključnih platformi za „širenje lažnih vesti o toku specijalne vojne operacije na teritoriji Ukrajine, koje diskredituju Oružane snage Rusije“, kao i da „kompanija Meta (u Rusiji zabranjena kao ekstremistička organizacija) koristi cenzuru“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala