- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Britanac digao glas zbog Đokovića i Kosova: „Ne mora svako da se složi“

© Foto: Skrinšot/TviterNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2023
Pratite nas
Legendarni Britanac Endi Mari stao je u odbranu tenisera i njihovog prava da slobodno izraze svoje mišljenje, a u jeku napada na Novaka Đokovića zbog podrške Srbima na Kosovu i Metohiji.
Dvostruki pobednik Vimbldona je istakao da sportistima mora da bude dozvoljeno da šalju i političke poruke na sportskim dešavanjima, ali i upozorio na „licemerje“ koje može da se pojavi tom prilikom.
Mari nije direktno komentarisao slučaj Đokovića koji je posle meča na Rolan Garosu sa Aleksom Kovačevićem na kameri napisao poruku: „Kosovo je srce Srbije. Zaustavite nasilje“, zbog koga su Novaka napali zapadni mediji.
Istakao je da svaki sportista ima pravo da kaže šta misli.

„Nijedan sportista ne sme biti sprečen da govori, mislim da to nije fer. Često čujete sportiste, novinare i komenatatore kako kažu da sport i politika ne bi trebalo da se mešaju, ali to nije istina", ističe Mari.

Britanac je napomenuo da sportisti moraju da vode računa da ne budu licemerni kada daju javno političke izjave.
„Kada je politika uticala na odluke koje su bile štetne za njihove karijere, neki sportisti su tvrdili da sport i politika ne bi trebalo da se mešaju. Ali, kada to nije slučaj, onda su bili više nego srećni da razgovaraju. Sportisti vole da se slikaju sa premijerima i svetskim liderima, dokle god je politička situacija mirna. U mnogim zemljama, premijeri i državni zvaničnici slave pobede sportista, a igračima je prvilegija kada ih pozovu u Belu kuću ili Dauning strit", tvrdi Mari.
© AP Photo / Christophe EnaNovak Đoković i Endi Mari
Novak Đoković i Endi Mari - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2023
Proslavljeni teniser poručuje da sportisti imaju odgovornost.
„Kao sportisti imamo odgovornost da zbližimo ljude, ne da ih razdvajamo. Zato smatram da svaki sportista ima pravo na mišljenje i da je to važno. Kao i to da ne mora svako da se slaže sa njim“, poručuje je Endi Mari.
Podsetimo, Novakov potez posle meča prvog kola izazvao je veliku polemiku u svetu sporta, a najžešći napadi stigli su od funkcionera tzv. Kosova.
Francuska ministarka sporta Ameli Ode-Kaster takođe je kritikovala Đokovića zbog tog poteza i upozorila ga da to više ne čini, ali je Novak poručio da nema nameru da odustane.
„Opet bih to ponovio, ali nemam potrebu za tim jer imate moje ranije izjave ako vam trebaju. Naravno, svestan sam da se ljudi ne slažu, ali tako je, kako je. To je sve. Mislim da nijedan grend slem ne može da prođe bez drame oko mene i pretpostavljam da me to gura ka uspehu“, rekao je Đoković.
Svaku polemiku prekinuo je Rolan Garos koji je saopštio da nema osnova da kazni Đokovića jer takmičarima nije zabranjeno da daju političke izjave.
Novak Đoković se u osmini finala Rolan Garosa sastaje danas sa Peruancem Variljasom, a taj meč na programu je oko 13 časova, uz direktan prenos na Sputnjik sportu.
Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2023
SPORT
Jokić uporedio igranje za Denver i Srbiju: „Drugačije, s više adrenalina i emocija“
Olga Danilović - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2023
SPORT
Emotivna Olga pustila suze u Parizu: „Mnogo sam ponosna“
* Pogledajte najnoviji Miljanov korner
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala