- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Jerevan: Moguć mirovni sporazum s Bakuom do kraja ove godine

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaRuski mirovnjak u Nagorno Karabahu
Ruski mirovnjak u Nagorno Karabahu - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2023
Pratite nas
Sekretar Saveta za bezbednost Jermenije Armen Grigorjan izjavio je da postoji mogućnost da mirovni sporazum s Azerbejdžanom bude potpisan do kraja ove godine.
„Pregovori teku veoma intezivno, ako uspemo da sačuvamo taj intezitet i ako budemo imali odlučnu podršku međunarodne zajednice u postizanju napretka, postoji šansa da do kraja godine imamo mirovni sporazum“, rekao je Grigorjan za jermensku državnu televiziju.
Prema njegovim rečima, jermenska strana namerava da postigne zaključivanje mirovnog sporazuma što je moguće pre.
Jerevan i Baku su protekle godine, uz posredovanje Rusije, SAD i Evropske unije počeli da razmatraju budući mirovni sporazum. Početkom februara ove godine ministar inostranih poslova Jermenije Ararat Mirzojan je izjavio da je Jerevan dobio nove predloge od Bakua u vezi sa sporazumom i da ih razmatra.
Krajem maja jermenski premijer Nikol Pašinjan je izjavio da Jermenija i Azerbejdžan međusobno priznaju teritorijalnu celovitost u okvirima sovjetskih administrativnih granica. On je precizirao da 86,6 kvadratnih kilometara azerbejdžanske teritorije, koje je spreman da prizna Jerevan, obuhvataju i teritoriju Nagorno Karabaha.

Članstvo u ODKB-u nosi određene probleme

Grigorjan je, takođe, rekao da članstvo Jermenije u ODKB-u (Organizacija Dogovora o kolektivnoj bezbednosti) stvara za nju „određene probleme“, ali da oni ne ograničavaju saradnju s drugim zemljama.
„Intezivno radimo sa zapadnim partnerima na učvršćivanju naše saradnje u sferi bezbednosti i nastavićemo taj rad“, rekao je Grigorjan.
Odgovarajući na pitanje kakvu korist ODKB donosi Jermeniji, Grigorjan je izjavio da je od 2020. godine teško navesti bilo kakav primer saradnje.
„Jermeniju su tri puta napali, i nakon toga je takozvana vojna alijansa predložila misiju za utvrđivanje činjenica u Jermeniji. U krajnjoj meri, to je neozbiljno“, izjavio je Grigorjan.
U aprilu je premijer Jermenije izjavio da je Jerevan spreman za razmeštanje misije ODKB-a u toj zemlji, na granici s Azerbejdžanom. Pre toga je šef jermenske diplomatije izjavio na zajedničkoj pres-konferenciji s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom da Jerevan nije odbio misiju ODKB-a na granicama te zemlje.
U sastavu ODKB-a su Jermenija, Belorusija, Kazahstan, Kirgizija, Rusija i Tadžikistan.
Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2023
SVET
Azerbejdžan: Mirovni sporazum između Bakua i Jerevana može biti uskoro potpisan
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala