- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Azerbejdžan: Mirovni sporazum između Bakua i Jerevana može biti uskoro potpisan

© Press-služba prezidenta Azerbaйdžana / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Azerbejdžana Ilham Alijev
Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2023
Pratite nas
Azerbejdžan i Jermenija bi mogli u najskorije vreme da potpišu mirovni sporazum, ako Jerevan ponovo ne promeni svoj stav, izjavio je azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev na sastanku sa stanovnicima Lačinskog regiona.

„Sada kada je Jermenija već priznala naš teritorijalni integritet, faktički više nema neke ozbiljne prepreke za mirovni sporazum. Siguran sam da mirovni dogovor može biti postignut u bliskoj budućnosti, ukoliko Jermenija opet ne promeni svoj stav“, rekao je Alijev, a prenela državna novinska agencija „AzerTAdž“.

Istovremeno, on je istakao da čak iako sporazum ne bude potpisan, Baku se zbog toga neće suočiti sa bilo kakvim problemima.
„To je zato jer smo snažna zemlja, imamo jaku poziciju za pregovaračkim stolom i čvrste položaje na granici. Čak iako mirovni sporazum ne bude potpisan, živećemo u pogodnim i bezbednim uslovima“, naglasio je predsednik Azerbejdžana.
Prethodno je ruski predsednik Vladimir Putin održao trilateralni sastanak s liderima Jermenije i Azerbejdžana, Nikolom Pašinjanom i Ilhamom Alijevom u Moskvi, i ocenio da se situacija u Nagorno Karabahu razvija u pravcu rešavanja problema.
Pre toga, jermenski premijer Nikol Pašinjan na samitu Evroazijske ekonomske unije u Moskvi objavio je da su Jermenija i Azerbejdžan dogovorili međusobno priznanje teritorijalnog integriteta.
Sa druge strane, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev rekao je da Baku nema teritorijalnih pretenzija prema Jermeniji. On je dodao da postoje ozbiljni preduslovi za normalizaciju odnosa na osnovu međusobnog priznavanja teritorijalnog integriteta.
Jerevan i Baku su prošle godine uz posredovanje Rusije, SAD i Evropske unije započeli pregovore o budućem mirovnom sporazumu. Obe zemlje povremeno iznose predloge za sadržaj dokumenta.
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2023
SVET
Pašinjan: Jerevan spreman da prizna Karabah kao deo Azerbejdžana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala