- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Lider Jermenije prvi put posle skoro 15 godina u poseti Turskoj, povod - Erdoganova inaguracija

© Foto : Peretz PartenskyAnkara, prestonica Turske
Ankara, prestonica Turske - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2023
Pratite nas
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan doputovao je u Tursku kako bi učestvovao u ceremoniji inauguracije predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, saopštila je pres služba jermenske vlade.

„Premijer je u radnu posetu Turskoj doputovao sa potpredsednikom Nacionalne skupštine, specijalnim predstavnikom Jermenije u procesu jermensko-turskog dijaloga Rubenom Rubinjanom“, navodi se na Telegramu vlade.

Prema podacima pres službe, na međunarodnom aerodromu u Ankari „Esenbog“, Pašinjana je dočekao specijalni predstavnik Turske za rešavanje jermensko-turskih odnosa, ambasador Serdar Kilič.
Ovo je prva poseta jermenskog lidera Turskoj za skoro 15 godina. Pre toga je u oktobru 2009. godine u poseti bio predsednik Jermenije Serž Sargsjan. Bez obzira na odsustvo diplomatskih odnosa, Tursku su posetili svi jermenski lideri, počevši od prvog predsednika zemlje Levona Ter-Petrosjana.
Podsetimo, između Turske i Jermenije ne postoje diplomatski odnosi, a granica je zatvorena od 1993. godine na inicijativu Turske.
Komplikovani odnosi posledica su niza okolnosti povezanih sa podrškom koju Ankara pruža Azerbejdžanu po pitanju sukoba u Nagorno-Karabahu, kao i zbog oštre reakcije Turske na proces međunarodnog priznanja genocida nad Jermenima 1915. godine u Osmanskom carstvu.
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2023
SVET
Jermenija potvrdila: Pašinjan će prisustvovati Erdoganovoj inauguraciji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala