Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić o pritiscima da Srbija uvede sancije Rusiji: 16 meseci nismo promenili stav - zašto bismo sad?

© AFP 2023Zastave Rusije i Srbije
Zastave Rusije i Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2023
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da, kada je reč o pritiscima da Srbija uvede sankcije Rusiji, posebno posle susreta sa uktajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, naša zemlja 16 meseci nije promenila svoj stav i upitao zašto bi sada to učinila.
Vučić je kazao da su na Samitu Evropske političke zajednice u Kišinjevu svi pričali samo „Srbija, Putin, vi niste uveli sankcije Rusiji, a mi smo uveli sankcije“.
On je ponovio da se rukovao sa Zelenskim i dodao da je u četiri minuta razmenio stavove sa njim.
"Onda posle toga dobijem genijalno pitanje – pošto ste stajali sa Zelenskim hoćete li sad uvesti sankcije Rusiji. Zašto bismo sad uveli sankcije Rusiji?", upitao je Vučić i naglasio:
"Kao što vidite Srbija 16 meseci nije promenila svoj stav".
Predsednik Srbije je prokomentarisao i kritike koje su mu upućene nakon susreta sa Zelenskim.
Kako je naveo, sa Zelenskim je vodio korektan razgovor i napomenuo je da je reč o predsedniku zemlje koja ne priznaje samoproglašenu nezavisnost Kosova i sa kojom nikada nismo bili neprijatelji.
Istakao je da Zelenski od njega nije tražio da Srbija uvede sankcije Rusiji, već da su razgovarali o drugim stvarima.
Vučić je kazao i da pojedini koji se dodvoravaju Zapadu dovode u vezu raspisivanje izbora sa neuvođenjem sankcija Rusiji.
"Zvali su me ambasadori da mi kažu - možeš da veruješ da oni nama kažu raspisaćeš izbore da bi kupio vreme da ne uvodiš sankcije Rusiji. Pošto ovi koji im se dodvoravaju iz stranaka bivšeg režima, oni sve podvode pod Rusiju, baš kao i neki iz okruženja. Sve podvode pod Rusiju. I onda da bi se dodvorili ovima sa Zapada kažu - e Vučić je spreman da raspiše izbore samo da ne bi uvodio sankcije Rusiji. Kakve to veze jedno sa drugim ima?", rekao je Vučić za TV Prva.
Bolje biti Putin iz susedstva, nego Pavelić iz susedstva, poručio je on hrvatskim i regionalnim medijima koji poslednjih dana objavljuju tekstove o njemu poredeći ga sa ruskim predsednikom.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić  - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2023
SRBIJA
Vučić: Svi na Zapadu znaju da je Priština kriva, ali mi od toga nemamo ništa – Kurti neće prestati
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala