Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Svi na Zapadu znaju da je Priština kriva, ali mi od toga nemamo ništa – Kurti neće prestati

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić  - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2023
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da svi na Zapadu znaju da je Priština kriva, da je Kurti kriv, ali da mi od toga nemamo ništa.
"Kurti zna da šta god on da uradi, Amerikanci, Nemci i Englezi biće čvrsto za to da mora da se čuva tzv. kosovska nezavinost i da se ne dozvoli da se naruši, kako god da to zvuči, teritorijalni integritet i suverenitet Kosova, da se nikako ne dozvoli da se hiljadu srpskih vojnika i policajaca vrati na KiM, čak ni široka autonomija za Srbe, već neka NVO+ za ZSO – i to je to", rekao je Vučić za Prvu televiziju.
On je dodao da je sukob na severu KiM započela tzv. kosovska policija, a Evropska unija je i danas izašla sa saopštenjem u kom pozivaju obe strane (Beograd i Prištinu).
"Gubimo vreme i svakoga dana može da dođe do eskalacije sukoba jer Kurti svakoga dana šalje specijalne snage. On želi da Srbija i NATO uđu u rat, a nama to nikako nije interes", naveo je Vučić.
Naglasio je da je situacija veoma komplikovana.

"Razgovor sa (francuskim predsednikom Emanuelom) Makronom i (nemačkim kancelarom Olafom) Šolcom je bio težak. Mislim da sam imao najoštriji nastup. Oni ne žele sukob u Evropi, ali ne znam kako misle da se iz ovoga izađe. Tek ću od ponedeljka, utorka, kada se sastanem sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, a i sutra ću verovatno da razgovaram sa ambasadorima, tek onda ću da pozovem i razgovaram sa Srbima sa KiM", naveo je predsednik Srbije.

On je ponovio da ne razume kako je neko smislio i mislio da iz ovoga izađemo.
Kazao je da je potrebno bar za početak povući specijalce da imamo nešto da kažemo ljudima.
"Znam da bi Srbima odgovaralo da imamo lokalnu vlast da se malo spuste tenzije. Pustite me da pregovaram, da nešto obezbedim za Srbe", rekao je Vučić, komentarišući predlog zapadnih lidera o ponavljanju izbora u opštinama na severu KiM.
Ipak, dodao je, nije dobro rešenje ni izlazak na izbore pre formiranja Zajednice srpskih opština, jer je to i bio razlog za napuštanje institucija i bojkot izbora.
On je dodao da ne razume smisao održavanja novih izbora na KiM.

"Mi ćemo na njima (izborima) svakako da pobedimo, a oni će i dalje da nas lažu da će da formiraju ZSO, kao što nas lažu više od 10 godina".

"Mi moramo da vidimo šta je to što će naš narod da dobije, a ne samo šta naš narod popušta. Mi želimo mir, kompromis i spuštanje tenzija", rekao je Vučić.

"Postaje mi sve teže ovo oko Kosova i Metohije, predstoje nam teški dani, nisam optimista, ali mi smo za to da razgovaramo i deeskaliramo situaciju", istakao je.

Dodao je da je razgovarao sa četvoricom američkih zvaničnika telefonom.
"Sa gospodinom (Džonom) Finerom, zamenikom Džejka Salivena. Jednim od najvažnijih ljudi u Americi. On je uz predsednika Bajdena verovatno najvažniji čovek u SAD. Razgovarao sam sa Derekom Šoleom, prethodno Kristoferom Hilom, sa Krisom Marfijem sam pre dva dana razgovarao. Dakle, toliko je teška situacija na KiM. Zato vidite kod mene toliko strasti, zato što znam koliko se opasnosti krije iza toga i zato se trudim da sačuvamo i naš narod i mir i da sačuvamo celu zemlju", rekao je predsednik Srbije.
Jedan institut, kako je naveo, radi analizu hibridnog rata koji se vodi protiv njega i rezultati su, kazao je - zastrašujući.

Vučić o pritiscima da Srbija uvede sancije Rusiji: 16 meseci nismo promenili stav

Vučić je rekao da su na Samitu Evropske političke zajednice u Kišinjevu svi pričali samo "Srbija, Putin, niste uveli sankcije Rusiji, a mi smo uveli sankcije".
On je ponovio da se rukovao sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim i dodao da je u četiri minuta razmenio stavove sa njim.
"Onda posle toga dobijem genijalno pitanje– pošto ste stajali sa Zelenskim hoćete li sad uvesti sankcije Rusiji. Zašto bismo sad uveli sankcije Rusiji?", upitao je Vučić i naglasio:
"Kao što vidite Srbija 16 meseci nije promenila svoj stav".

Vučić: Raspisao bih izbore već u septembru, prelazne vlade neće biti dok sam živ

Vučić je rekao da bi raspisao izbore već u septembru, ali da ih opozicija ne želi i da prelazne vlade koju oni traže neće biti dok god je živ, jer zna šta je država i Vlada i da se sa tim ne treba igrati.
"Ja ih pozivam na razgovor, ali oni nisu zainteresovani. Kažite, hoćete izbore - evo vam izbori. Kažite 'hoćemo u septembru', evo imate ih u septembru. Mislim da su loši izbori u ovom trenutku, ali vi kažete da ih hoćete i evo dobićete ih", naveo je Vučić i dodao da ih opozicija zapravo ne želi.
On je kazao i da prelazne vlade neće biti dok je, kako je rekao, živ.
On je upitao ko bi i ušao u prelaznu vladu.
"Neko, ko je smislio da može. Zato što je upalio neku zgradu ili nekoliko stakala polomio. Vi razumete da kada formirate tu vladu, bilo da traje šest meseci ili godinu dana da je ta zemlja razorena. Tim ministrima niko ne može ništa, bave se samo svojom promocijom zbog izbora. Bukvalno sve staje", rekao je Vučić.
Naglasio je da u takvoj situaciji postoji opasnost da vladom upravlja strani faktor.
Vučić je najavio će za tri ili četiri dana Željko Mitrović ukinuti rijaliti na “Pinku“. Na pitanje da li će biti drugih rijalitija, Vučić je rekao da ne zna i da to REM treba da reguliše u budućnosti.
Predato naoružanje - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2023
SRBIJA
Do sada predato 67.000 cevi i minsko-eksplozivnih sredstava
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala