- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Slaviće se titula – Jokić dominirao i u finalu, Denver poveo

© AP Photo / Jack DempseyNikola Jokić, Denver - Majami, prva utakmica finala
Nikola Jokić, Denver - Majami, prva utakmica finala - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2023
Pratite nas
Srpski centar Nikola Jokić ponovo je bio najzaslužniji za pobedu Denvera, ovaj put u debitantskom nastupu Nagetsa u velikom finalu NBA lige. Tim iz Kolorada poveo je sa 1:0 u seriji protiv Majamija, nakon rutinskog trijumfa od 104:93.
Dvostruki MVP je nastavio tamo gde je stao u prethodnim rundama doigravanja. Šesti „tripl-dabl“ u poslednjih sedam mečeva presudio je Majamiju. Srbin je ubacio 27 poena, imao 14 asistencija i 10 skokova i Nagetsi su prvo veliko finale u 56 godina postojanja franšize otvorili trijumfom.
Jokić se pridružio Lebronu kao jedini igrač u istoriji finala koji je imao deset asistencija do poluvremena. Nikola je dodao i deset poena u prve dve četvrtine, iz samo tri šuta. Denver je imao čak 17 koševa razlike na poluvremenu - 59:42.
Somborac je postao i osmi igrač u istoriji koji je zabeležio „tripl-dabl“ na startu finala, s tim da niko nije imao 27 poena. Dejv Kovens je 1976. u finalu dao 25 u dresu Bostona protiv Finiksa.
Majami je verovatno bio i umoran od iscrpne serije sa Bostonom, ključ je bio loš šut, pogotovo za tri poena (samo 33 odsto), pa je Denver gubio samo 14 sekundi u toku celog meča, a vodili su i sa 24 razlike i bez većih problema dobili ovaj duel.
Tračak nade za goste bila je serija od 10:0 na startu poslednje četvrtine, kada su se spustili na -11, a najdalje što su stigli do kraja meča bila je trojka Hejsmita za 96:87, nešto manje od tri minuta do kraja.
Pored sjajnog Jokića, Marej je dodao 26 koševa, Aron Gordon je ubacio 16, Porter Džunior 14 poena.
Majami je, zanimljivo, u sedam NBA finala u istoriji, čak šest puta startovao porazom u velikom finalu. Ako im je za utehu, prilikom osvajanja tri šampionske titule (2006. 2012. i 2013), tim sa Floride je izgubio prvi meč.
Adebajo je ubacio 26 poena, imao i 13 skokova, Vinsent dodao 19, Hejsmit 18, a Džimi Batler samo 12 koševa. Mladi centar Nikola Jović odigrao je standarnih pola minuta u „garbidž tajmu“ i zabeležio skok.
Naredni meč u seriji igra se u noći između nedelje i ponedeljka, ponovo u Denveru.
Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2023
SPORT
Nikola i Nikola – jedno slovo razlike i „srpsko“ finale NBA lige
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala