- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Nikola i Nikola – jedno slovo razlike i „srpsko“ finale NBA lige

© AP Photo / David ZalubowskiNikola Jokić
Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2023
Pratite nas
NBA liga ulazi u vrhunac sezone, a u centru pažnje nalazi se neverovatni Nikola Jokić, srpski košarkaš koji predvodi Denver Nagetse u njihovoj potrazi za prvom NBA titulom. Nagetsi će se za titulu boriti protiv Majamija za koji nastupa još jedan srpski igrač Nikola Jović.
Jokić je neosporan vođa Nagetsa, pokazujući svoju briljantnost tokom plej-ofa. Sa svojim impresivnim prosecima od 29,9 poena, 13,3 skokova i 10,3 asistencije po utakmici, te rekordnih osam tripl-dablova u 15 utakmica, Jokić je pokazao da je spreman da nosi svoj tim na leđima. Ponekad i sam.
Njegova efikasnost nije ništa manje zapanjujuća. Jokić je impresivno šutirao, čak 47 odsto šuteva za tri poena, a njegova sposobnost da kreira napad Denvera je prosto izvanredna. Plejmejker je u telu centra. Nagetsi su postali sve efikasniji kako je plej-of odmicao, poboljšavajući ofanzivni rejting u svakoj narednoj rundi.
Međutim, u finalu Jokića očekuje pravi izazov - Majami Hit i njihova snažna odbrana.
Bam Adebajo će biti zadužen za zaustavljanje Jokića, ali dosadašnje ekipe protiv kojih je Denver igrao nisu uspele da pronađu rešenje za srpskog centra. Jokić je pokazao da je lukav majstor, sposoban da pronađe otvorene saigrače i postigne poene iz različitih pozicija na terenu.
Majami je poznat po taktici preuzimanja igrača, ali protiv Jokića su ranije primenili drugačiji pristup. Nisu često preuzimali igrače s kojima se Jokić nalazio u pik en rol situacijama, pokušavajući da izbegnu njegove poznate pasove. Adebajo će se verovatno suprotstaviti Jokiću jedan na jedan, koristeći svoju snagu i okretnost kako bi mu otežao posao.
Nagetsi su pokazali neverovatan napredak tokom sezone, dok je Hit svojim iznenađujućim pobedama protiv favorizovanih timova dokazao da je spreman za velike stvari i dostignuća.
Osim Nikole Jokića koji predvodi Denver Nagetse, u ovom NBA finalu će se na terenu naći još jedan talentovani srpski igrač - Nikola Jović. Jović je pokazao sposobnost da pruži podršku Majamiju, bilo da je to kroz precizno dodavanje ili pogodak spolja, u realno maloj minutaži koju dobija.
Srpski dvojac, Jokić i Jović, svakako predstavlja neverovatnu snagu za Srbiju u najjačoj ligi sveta. Njihova prisutnost u ovom finalu daje poseban značaj srpskoj košarci, dok će ljubitelji igre pod obručima s ponosom pratiti njihove nastupe. Naravno, jasno je da će Jokić imati značajno i neuporedivo veću ulogu.
© AP Photo / Wilfredo LeeNikola Jović
Nikola Jović - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2023
Nikola Jović
Biće to prilika za Srbiju da bude ponosna na svoje košarkaške talente i da uživa u spektaklu koji donosi finale.
Lideri Majamija ove sezone su Džimi Batler, Bam Adebajo i Kajl Lauri. Batler je prevejan lisac, vođa je tima na svaki način, iskusni je krilni igrač koji svojim liderstvom i kvalitetom igre daje ton ekipi. Bam Adebajo je dominantan centar koji svojom atletičnošću i defanzivnim sposobnostima igra važnu ulogu u timu. Lauri kao iskusni plejmejker donosi stabilnost i organizaciju u igri. Ovi igrači su ključni za uspeh Majamija i od njih se očekuje da preuzmu vođstvo i pruže vrhunske nastupe tokom finala NBA lige.
Kod Denvera je to jednostavno: Nikola Jokić i Džamal Mari su vodeći igrači ,superzvezde ekipe, a uz njih dobar dobrinos daju i Kentavijus Koldvel Poup, kao i Aron Gordon i Majkl Porter junior. Čini se da Jokić nikada nije imao ovako dobru podršku saigrača kao ove sezone.
Ako Jokić bude raspoložen kako zna, Denver će biti blizu istorijskog uspeha. Od njega mnogo zavisi. Da ne kažemo sve. Važno je reći i da je Denver slavio na poslednje četiri utakmice protiv Majamija.
Ko će izaći kao pobednik ovog finala?
Hoće li Jokić i Nagetsi osvojiti prvu NBA titulu ili će Batler i Majami napraviti neverovatan podvig kao osmi nosilac i osvojiti titulu? Da li će Majkl Meloun uspeti da nadmaši neverovatnog trenera Majamija Erika Spolstru?
Prva utakmica na programu je u noći četvrtak na petak od 02.30 po srpskom vremenu.
Trener košarkaša Virtusa Serđo Skariolo - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2023
SPORT
Gorući problem evropske košarke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala