- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Stoltenberg: NATO razmatra bezbednosne garancije Ukrajini

© AFP 2023 / SERGEI SUPINSKYGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2023
Pratite nas
NATO trenutno aktivno razmatra bezbednost Ukrajine u postkonfliktnom periodu kako bi se garantovalo da se sukob neće nastaviti, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg posle neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a u Oslu.
Generalni sekretar je istakao da, s obzirom da je sastanak bio neformalan, nakon njega nisu predviđene odluke.
„To je bio neformalni sastanak i nismo donosili nikakve odluke... Ratovi su nepredvidivi, niko ne može da predvidi kako i kada će se završiti. Ali nakon završetka rata moramo da obezbedimo određene sporazume koji garantuju bezbednost Ukrajine u budućnosti i omoguće da to nije samo predah u agresivnim dejstvima Rusije protiv Ukrajine“, rekao je on, odgovarajući na pitanje novinara da li Kijevu treba davati bezbednosne garancije i od kog trenutka one treba da budu na snazi.
On je objasnio da je potrebno da se Ukrajini obezbedi dugoročna vojna podrška, višegodišnji programi i razmotre okviri za pružanje garancija kako predsednik (Rusije Vladimir) Putin ne bi mogao ponovo da napadne Ukrajinu.
Prema njegovim rečima, „tek treba da se utvrde detalji kako će se to raditi, koji će biti mehanizmi, ali je ideja da se ne dozvoli da se istorija ponovi... To je zadatak, o tome razgovaramo“. On je napomenuo da su „pre donošenja ovakvih odluka neophodne konsultacije saveznika“.
„Imali smo opšti razgovor o tome kako da postignemo međusobno razumevanje i da krenemo napred. Prvo, svi se slažu da su vrata NATO-a otvorena i da će Ukrajina postati članica... Takođe je stavljen akcenat na potrebu da se fokusira na hitne zadatke i garantuje pružanje neophodne vojne podrške Ukrajini“, dodao je generalni sekretar.
Upitan o članstvu Ukrajine u NATO-u i davanju „perspektive“ za takav proces, on je naglasio da je „za NATO i za Ukrajinu najvažnije da se osigura pobeda Ukrajine i mi pružamo neviđenu podršku. Na današnjem sastanku i na samitu u Viljnusu sledećeg meseca potpuno sam siguran da će glavno pitanje biti kako nastaviti i razvijati konkretnu vojnu podršku Ukrajini u opremi, municiji, rezervnim delovima – svime što je potrebno da im se omogući da oslobode više teritorije“.
„To je najvažnija stvar, to je ono na šta se svakodnevno fokusiramo. Ukrajinci traže više i mi ćemo mobilisati veću podršku“, rekao je Stoltenberg.
Prema njegovim rečima, dugoročne reforme, prelazak na NATO standarde za Ukrajinu „možda nisu hitni zadaci, ali je važno i šalje signal o dugoročnim obavezama (NATO-a pred Ukrajinom)“.

Šolc: Nemačka je spremna

Nemačka je spremna da Ukrajini pruži bezbednosne garancije, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc na samitu Evropske političke zajednice, prenosi „Velt“.
„Uvek smo govorili da će nakon sukoba biti potrebne garancije za mirovni poredak i Nemačka će dati svoj doprinos tome“, rekao je Šolc.
Kancelar nije objasnio kakve će, konkretno, biti te garancije, dodavši da to predstoji precizirati.
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski koji je učestvovao na samitu istakao je da su bezbednosne garancije „veoma važne“ za Ukrajinu i susedne zemlje.
Ranije je list „Volstrit džurnal“ objavio da Sjedinjene Američke Države i zapadni saveznici razmatraju ideju o bezbednosnom modelu za Ukrajinu, po uzoru na izraelski.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala