Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Šta znači kad Amerikanci pominju protektorat na severu Kosmeta

© AP Photo / Darko BandicAmerički vojnici prolaze ispod zastava Amerike i Albanije na KiM
Američki vojnici prolaze ispod zastava Amerike i Albanije na KiM - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2023
Pratite nas
Svaki takozvani protektorat na severu Kosova i Metohije značio bi rušenje Rezolucije 1244 što ne sme i ne može da se desi. Amerikanci hoće da raznoraznim tobožnjim rešenjima pokušaju da nađu opravdanje da se usidre na KiM, pri tom, kad kažem Amerika mislim na NATO pakt, upozorava diplomata Branko Branković.
Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je da što je više stranih trupa na Kosovu, manje je vlasti Prištine nad njim, a govoreći o situaciji na severu istakao je da postoji velika opasnost da, kako je naveo, stranci uspostave de fakto, a možda čak i de jure protektorat nad severom KiM.
Hovernijer je takođe rekao da više stranog prisustva na Kosovu i Metohiji znači manje mogućnosti za lokalno stanovništvo i Albance da sami odlučuju, dodajući da kratkovida politika u najgorem slučaju stvara Palestinu, a u najboljem slučaju Kipar.

Protektorat na severu je besmislica

Bivši ambasador i diplomata Branko Branković ističe da ova izjava zvuči kao da bi, ako bi se to desilo, vladavinu na severu Kosova preuzela Amerika i Kfor, odnosno, NATO pakt u stvari.

„Sve to što se sad priča oko protektorata na severu je besmisleno jer je celo Kosovo i Metohija pod protektoratom UN i Rezolucijom 1244. Dokle god ta rezolucija postoji ne može da se desi ništa od ovoga što američki ambasador priča da se sprovede. A i nema potrebe za tim,“ objašnjava Branković.

U ovoj situaciji je, kako kaže, najvažnije da se sprovede sve ono što Rezolucija 1244 podrazumeva, uključujući i eventualni povratak naših bezbednosnih snaga, kako je predviđeno ovim aktom, na sever Kosova i Metohije.
„Takođe treba da se ispuni i Briselski sporazum formiranjem ZSO. To je ono što jedino može da se radi jer za ove dve stvari postoje važeći dogovori i potpisani sporazumi. Rezolucija 1244 zna se šta znači, kao i Briselski sporazum. To su jedine dve stvari na koje mogu da se oslone i u skladu sa njima nešto da prave. Svaki drugi takozvani protektorat napada i ruši Rezoluciju 1244 što ne sme i ne može da se desi,“ izričit je Branković.

Samo u skladu sa Rezolucijom 1244

U suprotnom, bilo ko, dodaje on, da tako nešto uradi SB UN morao bi da održi sednicu, i da sve poništi.
„Američki ambasador može šta želi da priča ali sve to se sada svodi na razno-razne ujdurme s obzirom na činjenicu da je cela situacija u Ukrajini u beznadežnoj situaciji za Ameriku i Zapadnu Evropu i zbog toga pokušavaju da negde učine nešto kako oni hoće što je neprihvatljivo, kako bi se nekako etablirali, vezali za KiM. Uvek stojim na stanovištu da raznorazna tobožna rešenja podrazumevaju da oni pokušavaju da nađu opravdanje za to“, kaže Branković.
Perko Matović iz Centra za nacionalnu politiku veruje dotle da s obzirom da je čitavo Kosovo i Metohija protektorat pod UN a ne nezavisna zemlja izjava Hovenijera da će sever biti protektorat može da znači da je moguće da će se Amerika upustiti u formiranje ZSO, ne uvažavajući mišljenje Prištine.
"Ovu izjavu bih povezao sa izjavom američkog izaslanika za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom koji je jednom rekao da će oni formirati Zajednicu srpskih opština bez odobrenja Prištine, ukoliko Priština to bude eskivirala,“ podseća sagovornik Sputnjika.

Ponašanje Kurtija prelilo čašu

Matović veruje da je ovo moguće, jer je ponašanje Prištine, kako kaže, ovaj put kod Amerike „prelilo čašu“, koja je već bila dupke puna.
Prema njegovim rečima, već uvedene sankcije izbacivanjem Prištine iz vojne vežbe NATO je ogroman signal koji govori u prilog tome da bi Amerika zaista mogla da preuzme stvari u svoje ruke.
„Takođe, Amerikanci su rekli da će prestati da pomažu promociju nezavisnosti Kosova u svetu i da neće pomagati učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije. Dakle, čini se da je Amerika ovaj put odlučna i da Priština neće moći tako lako preko noći da povrati poverenje Amerike, jer će za sve buduće dogovore biti sumnja prema njima, jer nisu sada poslušali Ameriku i radili su na svoju ruku, što je dovelo do eskalacije na severu,“ uveren je Matović.
Vlada privremenih prištinskih institucija je savetovana od strane SAD i EU da gradonačelnici ne pokušavaju da uđu u zgrade u kojima nisu dobrodošli, te da svoje dužnosti obavljaju u mesnim kancelarijama u većinski albanskim selima unutar ovih opština.
Savet je Priština samo delimično poslušala i jedino ceremonije polaganja zakletvi gradonačelnika organizovala u albanskim selima, da bi već sutradan specijalna policija izvršila nasilno preuzimanje glavnih opštinskih zgrada.
Nekoliko sati nakon akcije specijalnih jedinica, američki državni sekretar Entoni Blinken osudio je akciju i najavio da će ona imati posledice po bilateralne odnose tzv. Kosova i SAD.
Pripadnici specijalnih jedinica tzv. kosovske policije - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2023
SRBIJA
Dačić: Niko neće biti na strani Prištine
Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2023
SRBIJA
Stigla prva američka kazna za Prištinu, SAD imaju i dva zahteva za Kurtija
Fotografija pripadnika kosovske policije naoružanog dugim cevima  tokom  upada na sever KiM - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2023
SRBIJA
Da li su mentori Prištine razumeli predsednika Srbije?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala