- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Novak naleteo na prvu minu – Španac ruskog porekla koji je Srbina poslao „na drugu planetu“

© AP Photo / Thibault CamusNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2023
Pratite nas
Novak Đoković, najbolji srpski teniser i Španac Alehandro Davidovič Fokina sastaju se u petak ne pre 15:45 u trećem kolu Rolan Garosa. Srbin i Španac do sada su se sastali tri puta u karijeri, Novak je pobedio dva puta, dok jedini poraz dobro pamti jer se dogodio na šljaci.
Nije Novak Đoković imao previše problema u prva dva kola Rolan Garosa, ali pravi izazov mogao bi da ga sačeka u trećem meču protiv često neugodnog Alehandra Davidoviča Fokine.
Španac je srpkog asa pobedio samo jednom i to u njihovom poslednjem duelu u Monte Karlu prošle godine. Novak je u Kneževinu tada stigao posle neuspešnog starta sezone jer su ga najpre deportovali iz Australije, a potom mu zabranili da nastupa u Sjedinjenim Američkim Državama.
Motivisani Španac dočekao ga je spreman sa sve svojom predstavom na šljaci. Fokina na šljaci pada više nego bilo koji drugi teniser, pa je tako već postao malo i dosadan sa akrobacijama koje znaju da protivnike izbace iz ritma.
Čak devet brejkova je Fokina napravio protiv Novaka, a u trećem setu u tom meču slavio je rezultatom 6:1.
Malo ko zna da je Fokina teniser ruskog porekla, oba roditelja su mu Rusi, a otac Edvard Davidovič bio je profesionalni bokser.
Upravo je posle pobede nad Novakov Španac ostvario najveći uspeh u karijeri jer je igrao finale Monte Karla u kom je izgubio od Stefanosa Cicipasa.
Španski teniser ove godine igra sasvim dobro, a u aprilu je stigao i do 24. mesta na ATP listi što je njegov najbolji plasman.
Trenutno je 34. na planeti, a do susreta sa Novakom došao je posle pobeda nad Arturom Filsom i Lukom van Ašom.
"Svi znamo kakav je Nole. On je teniska legenda i biće mi čast da igram protiv njega. Pretpostavljam da će meč biti na stadionu "Filip Šatrije". Za mene će to biti zadovoljstvo, daću sve od sebe da pobedim. Poznajem ga, gledao sam ga na televiziji i dobro se slaženo van terena. Trenirali smo nekoliko puta u Marbelji, imam dobar odnos sa njim i timom. On je neverovatan, ali kada igrate protiv njega nekoliko puta vidite da je on samo još jedan igrač i da može da se pobedi", rekao je Fokina o Novaku.
Španski teniser i ranije je dokazao koliko poštuje Đokovića, a posebno se pamti nesvakidašnja čestitka koju je srpskom asu posvetio povodom osvajanja Australijan opena.
"Đokoviću, vrati se na svoju planetu", napisao je Fokina aludirajući na Novakov maestralan podvig i deseti trofej u Australiji.
Srpski as takođe gaji veliko poštovanje prema Špancu, a svestan je da mora da bude oprezan jer kako i sam kaže Fokina je specijalista za šljaku.

"Od njega sam izgubio kada smo poslednji put igrali u Monaku prošle godine, u jednom čudnom meču, na početku sezone na šljaci kada igram slabije od mog prepoznatljivog nivoa. On je specijalista za ovu podlogu, igrač koji je značajno napredovao proteklih godina i u ovoj sezoni dobio nekoliko velikih igrača – kao što je Rune u Madridu" , rekao je Novak o narednom rivalu.

Novak i Alehandro na teren izlaze posle dva meča u konkurenciji dama, odnosno kada završe Kiki Mertens i Džesika Pegula, a potom Arina Sabalenka i Kamila Rahimova.
Danil Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2023
SPORT
Romansa Rusa i šljake se nije dobro završila – Srbin nagovestio razlog
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2023
SPORT
Đoković o burnim reakcijama prema stručnom štabu: „Svaki put se dogovorimo i opet me ne razumeju“
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2023
SPORT
Đoković o NBA finalu: „Volim Batlera, ali moram da podržavam svog čoveka“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala