- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bugarski poslanici se skoro potukli štiteći različite interese – zapadne ili ruske

© AP Photo / Valentina PetrovaBugarski parlament
Bugarski parlament - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2023
Pratite nas
Poslanici Narodne skupštine Bugarske skoro da su se potukli nakon uzajamnih optužbi za izdaju i rad u interesu spoljnih snaga.
Napetost je nastala nakon izlaganja poslanice iz partije „Preporod“ Iskre Mihajlove, koja je podsetila na nedavno objavljen snimak sa učešćem bivšeg premijera Bugarske Kirila Petkova i bivšeg vicepremijera Asena Vasiljeva, u kome govore o imenovanjima rukovodstva različitih bugarskih specijalnih službi koja su usaglašena sa „ambasadama“.
Objavljivanje snimka je izazvalo veliki odjek među političarima i u društvu i mnoge partije su optužile prošlu vladu za rušenje suvereniteta zemlje i nacionalnu izdaju.

„Ne samo da su izdali sve ono o čemu su govorili i birače, već su učinili nešto još strašnije – izdali su Bugarsku. Dame i gospodo, predstavnici interesa američke ambasade i ambasada zemalja EU, vi nemate moralno pravo da se nalazite u toj sali i to pravo nikada niste ni imali, to je pre nekoliko dana postalo jasno i stanovnicima Bugarske“, rekla je ona.

Predstavnik koalicije „Nastavićemo promene“ i „Demokratske Bugarske“ Javor Božankov nazvao je „Preporod“ krajnje proruskom populističkom partijom. Objasnio je optužbe protivnika time što oni rade za tuđe interese, koji su usmereni na to da parlament ne može da formira vladu i da se Bugarska usmerila na ponovljene izbore.
Božankov je takođe uveren da „agresor“ (Rusija) planira da dođe u Bugarsku.

„Na teritoriji NATO-a nema rata, nije ga bilo i neće biti. Ako izađemo iz NATO-a možemo da očekujemo da ćemo ovde videti scene iz Bahmuta. Nacionalni izdajnici su oni koji žele takvu budućnost za Bugarsku“, zaključio je poslanik.

Ranije su poslanici partija „Preporod“ i „Nastavićemo promene“ izašli za govornicu, vređali i gurali jedni druge, nakon čeka je predsednik parlamenta prekinuo zasedanje.
Zastava Bugarske  - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2023
REGION
Bivši bugarski ministar: Vlasti priznaju da prave dogovore sa stranim ambasadama, a krivi im Rusi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala