- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruska vojska u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Od dolaska Bajdena na vlast Amerika ukupno dala 38,3 milijarde dolara za vojnu pomoć Kijevu

Pratite nas
U toku je 462. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. Ruska avijacija uništila poslednji ukrajinski vojni brod. Ruske snage napreduju u marjinskom pravcu. Tokom protekle noći zabeleženi incidenti s ukrajinskim dronovima u Brjanskoj oblasti i Krasnodarskom kraju Rusije. Objavljene poternice za bivšim vojnim vrhom Ukrajine.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
20:22 31.05.2023
Ukupan iznos američke vojne pomoći Ukrajini od kada je Džozef Bajden na mestu predsednika SAD iznosi 38,3 milijarde dolara, a od početka specijalne vojne operacije Rusije iznosi 37,6 milijardi dolara, saopštio je Pentagon.
U saopštenju se dodaje i da će vrednost najnovijeg paketa vojne pomoći Ukrajini iznositi 300 miliona dolara.
18:43 31.05.2023
Ujedinjene nacije predložile su Ukrajini, Turskoj i Rusiji da počnu pripremu za tranzit ruskog amonijaka preko Ukrajine, prenosi agencija Rojters, pozivajući se na izvor.
Izvor ističe da UN žele da se paralelno vode pregovori o proširenju prehrambenog sporazuma na veći broj ukrajinskih luka i druge vrste robe.
Takođe, izvor tvrdi da su Ukrajina i Turska već usaglasile predloge UN, dok Rusija još nije odgovorila.
17:18 31.05.2023
Mađarska je predložila Evropskoj uniji da produži ograničenja na uvoz ukrajinskog žita u pet zemalja Istočne Evrope do kraja 2023. godine, saopštili su Sputnjiku iz Ministarstva poljoprivrede te zemlje.
Prema Ministarstvu, ova mera će omogućiti transport ukrajinskog žita tokom žetve, „bez direktnog preopterećenja tržišta ovih zemalja“.
Mađarsko Ministarstvo takođe je saopštilo da je Budimpešta tražila od Evropske komisije finansijsku podršku za svoje farmere za izvoz žita iz silosa, kako bi se oslobodilo mesto pre početka nove žetve.
16:22 31.05.2023
Norveška će realizovati petogodišnji program vojne pomoći Ukrajini u obimu od sedam milijardi evra, saopštila je ministar spoljnih poslova te zemlje Aniken Hjuitfelt na pres konferenciji u Oslu pred početak neformalnog susreta šefova diplomatija država-članica NATO i Švedske.
15:52 31.05.2023
U slučaju vanredne situacije u Zaporoškoj nuklearki može se dogoditi katastrofa veća nego u Černobilju 1986. godine ili u Fukušimi 2011. godine, rekli su zaposleni u nuklearki u izjavi za TV "Skaj njuz".
"Nivo radioaktivnog zračenja.....i što je najvažnije, hiljade kvadratnih kilometara zemljišta i mora će biti zagađeno. To će biti gore od Fukušime i Černobilja", rekao je jedan od zaposlenih, dok se drugi požalio na manjak broja zaposlenih.
Podsetimo, savetnik šefa "Rosatoma" Renat Karčaa rekao je da Kijev praktično finansira sabotažu time što zaposlenima plaća da ne dođu na posao.
15:42 31.05.2023
Ukrajinski ministar finansija saopštio je da je Kijev dobio novi paket bespovratne pomoći od SAD u iznosu od 1,25 milijardi dolara kako bi država realizovala socijalna davanja.
14:52 31.05.2023
Bela kuća: Ukrajina se sprema za kontraofanzivu tokom leta
Ukrajina se sprema za kontraofanzivu tokom leta. SAD su u kontaktu s Kijevom od početka planiranja ofanzivnih dejstava, pripremaju nove isporuke naoružanja, saopšteno je iz Bele kuće.
„Želimo da Ukrajina ima sve što joj je potrebno da se zaštiti dok se priprema za ofanzivu na leto. Nameravamo da nastavimo predaju vojnih sredstava, planiramo isporuke odbrambenih sistema u Ukrajinu tokom leta, uključujući i blisku budućnost“, rekao je predstavnik Bele kuće Džon Kirbi u intervjuu za Si-En-En.
14:42 31.05.2023
Berlin: Ukrajinski napad dronovima legalan iz ugla međunarodnog prava
Portparol Vlade Nemačke Štefan Hebeštrajt izjavio je da, prema međunarodnom pravu, Kijev može da izvodi vojna dejstva na teritoriji Rusije, kao što su napadi dronova koji su se dogodili u Moskvi.
„Međunarodno pravo takve napade smatra legitimnim“, rekao je Hebeštrajt.
On je podsetio na to da je nemački kancelar Olaf Šolc već nekoliko puta rekao da se nemačko naoružanje koristi samo da bi se zaštitila ukrajinska teritorija.
„Nemamo sopstvene zaključke o napadima dronova koji su se, navodno, dogodili u Moskvi, ili iznad nje. U suštini, međunarodno pravo dozvoljava da zemlja može sebe da štiti od napada“, izjavio je Hebeštrajt.
Ukrajina je u utorak izvela teroristički napad bespilotnim letelicama na civilne objekte u Moskvi. Od osam dronova, pet su oborili PVO sistemi, a tri su onesposobljena sredstvima za radio-elektronsku borbu.
14:14 31.05.2023
Ruska ambasada: Britanija podstiče Ukrajinu na terorističke napade u Rusiji
Izjavu ministra spoljnih poslova Velike Britanije Džejmsa Kleverlija koji je rekao da Ukrajina ima pravo da „projektuje silu“ van svojih granica podstiče Ukrajinu da vrši terorističke napade na Rusiju, navodi se u komentaru ruske ambasade u Londonu.
„Ratne izjave šefa britanske 'diplomatije’ ne mogu se smatrati samo kao podsticanje kijevskog režima na nove terorističke napade na civilne objekte i stanovnike naše zemlje“, piše u komentaru.
Dodaje se da slične izjave govore o spremnosti Kleverlija da na sebe preuzme odgovornost za štetu i patnju koje se nanose Rusima, kao i za najopasniju eskalaciju konflikta.
12:50 31.05.2023
Pripadnik „Azova“ osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu
Vrhovni sud DNR osudio je na doživotnu zatvorsku kaznu pripadnika nacionalističkog bataljona „Azov“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) Maksima Kondraševa“, koji je 2. marta prošle godine pucao u autobus u blizini fabrike „Azovstalj“ u Marijupolju i ubio četvoro civila, navedeno je u saopštenju Glavnog vojnog tužilaštva i Istražnog komiteta Rusije.
12:28 31.05.2023
Ruska vojska u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruska vojska: Odredi „Ahmata“ uspešno napreduju u pravcu Marjinke
12:18 31.05.2023
Objavljene poternice za bivšim ministrima odbrane Ukrajine
Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije objavilo je poternice za bivšim ministrima odbrane Ukrajine Stepanom Poltorakom i Valerijom Geletejom, kao i za bivšim načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Viktorom Muženkom, koji su u Rusiji optuženi za genocid nad civilnim ruskojezičnim stanovništvom Donbasu.
12:12 31.05.2023
Ukrajinski ratni brod „Jurij Olefirenko“. - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruska vojska uništila poslednji ukrajinski ratni brod
11:40 31.05.2023
DNR: Ukrajina počinje da realizuje kontraofanzivu
Ukrajina počinje da realizuje „puzeću“ kontraofanzivu, aktivirali su se artiljerija i diverzantske grupe, izjavio je savetnik vršioca dužnosti Donjecke Narodne Republike Jan Gagin.

„Postoji pretpostavka da Ukrajina već počinje da realizuje puzeću kontraofanzivu. Oživljavanje fronta s te strane, inteziviranje rada diverzantsko-obaveštajnih grupa, intezivan rad artiljerije s te strane – sve su to pretpostavke za takvu kontraofanzivu“, rekao je Gagin za ruski Prvi kanal.

11:07 31.05.2023
Uklanjanje mina iz „Azovstalja“ biće gotovo do sledećeg leta
Uklanjanje mina iz fabrike „Azovstalj“ u Marijupolju trebalo bi da bude završen do leta 2024. godine, saopštio je vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.
„Počeli smo da uklanjamo mine s teritorije 'Azovstalja' i do leta sledeće godine planiramo da završimo taj posao“, rekao je Pušilin i precizirao da je površina fabrike oko 10 kvadratnih kilometara.
10:07 31.05.2023
Eksplozije u centru Donjecka
U centru Donjecka odjeknulo je najmanje sedam eksplozija, aktivirana je protivvazduhoplovna odbrana.
Prema navodima bezbednosnih struktura Donjecke Narodne Republike, snage PVO su iznad Budenovskog rejona Donjecka oborile jednu ukrajinsku raketu.
Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine saopštilo je da su ukrajinske snage ispalile tri rakete iz višecevnih raketnih bacača na Kalinjinski rejon Donjecka.
10:06 31.05.2023
Dron pao na teritoriju rafinerije u Krasnodarskom kraju Rusije
Bespilotna letelica pala je na teritoriju Iljske naftne rafinerije u Krasnodarskom kraju Rusije, saopšteno je u operativnom štabu tog regiona.
„Uređaj se usled pada razbio, infrastruktura fabrike nije oštećena, nije bilo požara. Na licu mesta su specijalne službe i policija“, navedeno je u saopštenju.
Tokom protekle noći gubernator regiona Venijamin Kondratjev je saopštio da je dron pao na Afipsku naftnu rafineriju, izazvavši požar na teritoriji od oko 100 kvadratnih metara. Požar je ugašen, niko nije povređen.
09:55 31.05.2023
Dvojica pripadnika „Azova“ osuđena na po 25 godina zatvora
Vrhovni sud Donjecke Narodne Republike osudio je na po 25 godina strogog zatvora dvojicu pripadnika ukrajinskog nacionalističkog bataljona „Azov“ (u Rusiji zabranjen kao teroristička organizacija) zbog ubistva dvoje civila u Marijupolju, saopštila je pres-služba Glavnog vojnog tužilaštva i Istražnog komiteta Rusije.
Kako je saopšteno, sredinom marta prošle godine Aleksandar Pedak i Evgenije Visocki su zajedno s drugim vojnicima napali obezbeđenje fabrike „Azovstalj“, koja je u to vreme bila pod kontrolom oružanih formacija Ukrajine. Primetili su dvojicu muškaraca u civilnoj odeći i pucali na njih.
Visockog i Pedaka su zarobili ruski vojnici 18. maja 2022. godine i Marijupolju. Tokom istrage je utvrđeno da su izvršili zločin da bi zaplašili lokalno stanovništvo.
09:34 31.05.2023
Deset incidenata s dronovima u Brjanskoj oblasti Rusije
U Brjanskoj oblasti Rusije tokom proteklog dana zabeleženo je 10 incidenatga s bespilotnim letelicama, rekao je za Sputnjik predstavnik hitnih službi.
„Prema prvim informacijama, u Brjanskoj oblasti je tokom proteklog dana registrovano 10 incidenata s bespilotnim letelicama“, rekao je sagovornik Sputnjika.
Prema njegovim rečima, nekoliko dronova palo je u blizini sela Kuršanoviči u Klimovskom rejonu, nekoliko je oboreno, a nekoliko onesposobljeno sredstvima za radio-elektronsku borbu.
„Svi incidenti su bez posledica“, dodao je predstavnik hitnih službi.
09:15 31.05.2023
Šojgu uručio državne nagrade herojima SVO
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu uručio je državne nagrade herojima specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Rusije.

„Pre svega, želeo bih da čestitam nagrađenima, onima koji su dobili visoka zvanja Heroja Ruske Federacije i druge državne nagrade. Domovina je visoko vrednovala vaš ratni trud. Nadam se da ćete i dalje s istom verom i istinom služiti otadžbini, našoj zemlji i da ćete nastaviti tradiciju svojih predaka“, naveo je Šojgu.

Među nagrađenima je viši inspektor-pilot, major Aleksandar Karamišev, koji je dobio „Zlatnu zvezdu“ za efikasnu evakuaciju ranjenika s prve linije fronta i teritorija pod kontrolom ukrajinske vojske, spasivši više od 50 vojnika.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala