- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ruska vojska uništila poslednji ukrajinski ratni brod

© Sputnik / Igor Maslov / Uđi u bazu fotografijaUkrajinski ratni brod „Jurij Olefirenko“.
Ukrajinski ratni brod „Jurij Olefirenko“. - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2023
Pratite nas
Ruska avijacija je visoko preciznim udarom uništila poslednji vojni brod Ratne mornarice Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Usled napada visoko preciznim oružjem na pristanište ratnih brodova u luci Odesa 29. maja, Vazdušno-kosmičke snage Rusije su uništile poslednji ratni brod ukrajinske Ratne mornarice 'Jurij Olefirenko'“, navodi se u saopštenju ruske vojske.

„Jurij Olefirenko“ je srednji desantni brod projekta 773. Napravljen je u Poljskoj, a u maju 1971. godine primljen je u sastav Ratne mornarice SSSR-a kao SDK-137. Nakon podele Crnomorske flote 1994. godine, brod je predat Ukrajini i preimenovan u „Kirovograd“. Nakon ujedinjenja Krima i Rusije, brod je neko vreme bio pod kontrolom ruske flote, ali je zatim vraćen Ukrajini i prebačen u Odesu. Naziv „Jurij Olefirenko“ dobio je 2016. godine.
Ranije je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izjavio da su Oružane snage Ukrajine tokom maja izgubile više od 16.000 vojnika, 16 aviona, pet helikoptera, 466 bespilotnih letelica, više od 400 tenkova i drugih borbenih oklopnih vozila, 238 jedinica poljske artiljerije i minobacača.
Ruska vojska u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
UŽIVO Od dolaska Bajdena na vlast Amerika ukupno dala 38,3 milijarde dolara za vojnu pomoć Kijevu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala