- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Stejt department: Pregovori Alijeva i Pašinjana - korak ka rešavanju nesuglasica Bakua i Jerevana

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPremijer Jermenije Nikol Pašinjan i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev  - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2023
Pratite nas
Vašington vidi organizaciju sastanka lidera Azerbejdžana Ilhama Alijeva i Jermenije Nikola Pašinjana 1. juna u u Kišinjevu, u okviru samita Evropske političke zajednice, kao korak ka putu u rešavanju nesuglasica Bakua i Jerevana za pregovaračkim stolom, izjavio je predstavnik američkog Stejt departmenta Metju Miler.
„Kasnije ove nedelje, 1. juna u okviru samita Evropske političke zajednice će se sastati lideri Jermenije i Azerbejdžana u Kišinjevu sa našim evropskim partnerima i nadamo se da će to biti produktivan korak u rešavanju pitanja za pregovaračkim stolom, a ne nasiljem“, rekao je on.
Prema njegovim rečima, agresivna retorika može samo da dovede do nastavka nasilja, a konstruktivan dijalog može da stvori mir, mogućnosti i nadu.
Miler je dodao da su SAD za nastavak azerbejdžansko-jemenskog dijaloga.

„Kako je izjavio državni sekretar Entoni Blinken, postizanje mira na Južnom Kavkazu je moguće. Nedavno smo odali priznanje premijeru Pašinjanu za privrženost miru i pozdravljamo nedavne izjave predsednika Alijeva o razmatranju amnestije“, zaključio je on.

Predstavnik američkog Stejt departmenta je dodao da su Sjedinjene Američke Države spremne da podrže napore obe strane u cilju potpisivanja mirovnog sporazuma.
Jerevan i Baku su prošle godine uz posredovanje Rusije, SAD i Evropske unije započeli pregovore o budućem mirovnom sporazumu. Obe zemlje povremeno iznose predloge za sadržaj dokumenta.
Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2023
SVET
Azerbejdžan: Mirovni sporazum između Bakua i Jerevana može biti uskoro potpisan
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala