- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija optužila EU da ignoriše interese Srba na Kosovu i Metohiji

© Sputnik / Aleksandar DžorovičKordon mirovnjaka Kfora
Kordon mirovnjaka Kfora - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2023
Pratite nas
Evropska unija, koja je preuzela na sebe ulogu glavnog posrednika za rešavanje situacije na KiM, nije se bavila traženjem dugoročnih rešenja, nego je samo pokušavala da „ugasi vatru“ prilikom svake nove eskalacije, saopštilo je stalno predstavništvo Rusije pri EU za Sputnjik.

„Sadržaj kratke izjave zvaničnog predstavnika Evropske komisije za spoljnu politiku Petra Stana od 26. maja bila je predvidljiva: predstavnici EU, kao i obično, u potpunosti su prećutali genezu aktuelne krize koja nije izbila iznenada, nego usled višegodišnjeg 'rada' Zapada čiji su glavni elementi potpuno ignorisanje interesa srpskog stanovništva koje živi na severu pokrajine, bezuslovno povlađivanje takozvanim 'vlastima' pokrajine, zanemarivanje briselskih sporazuma iz 2013. godine koji predviđaju stvaranje Zajednice srpskih opština“, navodi ruska stalna misija.

Ovo čemu sada svedočimo, dodaju diplomate, direktna je posledica toga što posrednici iz EU nesavesno ispunjavaju svoje obaveze, odnosno njihova principijelna nespremnost da doprinesu stvarnoj potrazi za dugoročnim rešenjima.

„Posredovanje EU u dijalogu Beograda i Prištine u suštini se svelo samo na grozničava bacakanja u pokušaju da 'gase vatru' bez borbe protiv njenih pravih uzroka“, saopštila je ruska diplomatska misija.

Stalno predstavništvo takođe je skrenulo pažnju na izjave visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja koji je najavio još jedan pokušaj da se sazove hitna runda dijaloga o kosovskom problemu.

„Drugim rečima, Brisel, koji stvara iluziju posredovanja, čekao je sledeću eskalaciju kako bi učinio nekakav herojski pokušaj da 'pauzira' krizu. Međutim, te pauze postaju sve kraće, a krizne faze sve eksplozivnije“, saopštila je ruska misija.

Ruske diplomate podsećaju EU da glavni zadatak u rešavanju situacije na KiM ostaje formiranje Zajednice srpskih opština u izvornom obliku, sadržanom u pismenom sporazumu Beograda i Prištine pod garancijama Brisela.
Američki vojnici u okviru KFOR-a ispred zgrade opštine u Leposaviću - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2023
SRBIJA
UŽIVO Srbi uputili tri zahteva zvaničniku EU, najavljeno novo okupljanje u četvrtak /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala