Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Prvi američki šamar Prištini – šta sledi

© AFP 2023 / ARMEND NIMANISpomenik Bilu Klintonu u Prištini
Spomenik Bilu Klintonu u Prištini - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2023
Pratite nas
Priština je u vidu prvih sankcija dobila prvu opomenu, ali time je načeta ideja o nedodirljivosti kosovske nezavisnosti. Kosovski Albanci su prekoračili granicu ne shvatajući da su Americi njeni globalni interesi važniji od interesa koje ima na Balkanu. Ameriku interesuje jedino potiskivanje Rusije, sve ostalo može da sačeka.
Ovako nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović komentariše odluku Vašingtona da uvede sankcije privremenim prištinskim institucijama. Prema njegovim rečima, došlo je do razilaženja interesa Vašingtona, kao globalne sile i takozvanog Kosova. U ovom trenutku, Vašingtonu ne odgovara razbuktavanje balkanskog konflikta, što onim što čini Aljbin Kurti uporno radi.

Potiskivanje Rusije je primarno, sve ostalo je na listi čekanja

Prema rečima Jovanovića, Americi je potrebno da se što pre oslobodi hipoteke na Balkanu, koja je posledica NATO agresije na Jugoslaviju iz 1999. jer ne može da istovremeno pretenduje da je zaštitnica međunarodnog prava i da bude prozivana da je to međunarodno pravo povredila pre dvadesetak godina.
„Oni hoće zbog toga da, pomoću dramatizacije problema Kosova, Srbiju uvedu u još komplikovaniji položaj i da je, uz pomoć razgovora koji se vode, nateraju da što pre prizna nezavisnost južne pokrajine. Kada i ako to Srbija prizna, Amerikanci bi imali čiste ruke. Sada, tu se razilaze ambicije Prištine i Amerike, jer Priština veruje u apsolutnu podršku Amerike. Ta podrška jeste apsolutna za takozvanu nezavisnost, ali Amerika ima i druge geopolitičke interese“, navodi Jovanović.
Ti interesi su značajniji i tu se nalaze počeci razilaska interesa takozvanog Kosova i SAD. Americi u ovom trenutku ne odgovara da izbije sukob na Balkanu, jer bi to odvuklo pažnju sa Ukrajine. Njen interes je dalje potiskivanje Rusije, sve drugo je na listi čekanja, dodaje Jovanović.

Prva opomena ne znači da će biti i jedina

Kako naš sagovornik kaže, uvođenje ovih sankcija ne znači da će one biti i jedine, a sve zavisi od toga koliko će američki interesi u odnosu na Rusiju u vezi sa Ukrajinom biti oštećeni daljim potezima Prištine. Posle prve, može da sledi i druga i treća opomena.
„Može čak da sledi i revizija američkog stava o neophodnosti da takozvano Kosovo ostane nezavisno i da se taj stav spusti na nivo da može da bude država, ali ne nezavisna, nego u okviru Srbije. To bi mogao da bude logičan kraj ako bi zaoštravanje između Vašingtona i Prištine bilo nastavljeno i ako Albanci ne bi vodili računa da su američki interesi u svetu viši i značajniji od američkih interesa na Balkanu“, tvrdi Jovanović.
Jovanović ovakav razvoj događaja naziva hipotetičkim, ali i dodaje da je ovim prvim sankcijama načeta ideja o nedodirljivosti kosovske nezavisnosti jer se po prvi put dovodi u pitanje odgovornost Prištine.
Sukob interesa između Prištine i Vašingtona može da bude privremen, ali može i da se pretvori u trajan sukob i postane značajniji od onoga što u ovom trenutku predstavlja, kaže Jovanović.

Interes Albanaca je da na KiM nema Srba

Od prištinskog režima mogu da se očekuju i novi zahtevi prema Srbima, jer kosovskim Albancima jedino odgovara KiM bez Srba. Ovo rasističko rešenje ne zabrinjava mnogo Zapad, ističe Jovanović; veći mu je problem što bi tako nešto moglo da dovede do pomeranja pažnje međunarodne zajednice sa Ukrajine na Balkan, što oni u ovom trenutku ne žele.
„Interes Albanaca je da Srbe što više ljute i teraju na radikalne akcije, što Prištini treba da pomogne da, uz pomoć međunarodne zajednice, ubrza njihovo iseljavanje sa Kosova i Metohije. Tu su se Albanci malo preračunali, jer to u ovom trenutku nije u interesu Zapada. I taj lokalni, separatistički interes Albanaca je potpuno neprihvatljiv u ovom trenutku za Zapad“, smatra Jovanović.
Odgovarajući na pitanje radi li se o političkom udaru na Aljbina Kurtija sa ciljem da ga Vašington smeni, Jovanović napominje da su svi prištinski vladari do sada bili instrumenti američke politike na Balkanu.
„Kada neko od njih prekorači tu granicu i pomisli da je važan i da može da natera SAD da učini nešto što nema u planu, pojavljuje se sukob interesa i Vašington može da deluje da se taj političar ukloni. Amerika je već delovala da Kurti bude uklonjen. To znači da ako žele, oni to mogu da učine. Na kraju, krajeva, oni imaju sve te političare u džepu, jer ta nekakva nezavisnost je proizvod Amerike“, komentariše Jovanović.
Poneko od albanskih političara zaboravi se i pomisli da je kreator situacije, a nije. Sve na KiM je američka kreacija – protivpravna, protiv interesa Srba i Srbije. To je neumoljiva činjenica koju ništa ne može da izmeni, zaključuje Jovanović.
Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2023
SRBIJA
Stigla prva američka kazna za Prištinu, SAD imaju i dva zahteva za Kurtija
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2023
SRBIJA
Kurti posle američke kazne kritikovao Blinkena: „Kosovo najdemokratskija zemlja na Zapadnom Balkanu“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala