- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Pred Evropom dva puta, Kina već novi svetski lider“: Čomski za Sputnjik o novom svetskom poretku

CC0 / Pesels/Suzy Hazelwood / Mapa Evrope na globusu
Mapa Evrope na globusu - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2023
Pratite nas
Evropa će doživeti opadanje i deindustrijalizaciju ukoliko izabere da ostane u sistemu kojim dominiraju Sjedinjene Američke Države, rekao je Sputnjiku američki filozof i lingvista Noam Čomski.
„Evropa mora da donese veliku odluku: Da li će ostati u sistemu kojim dominiraju SAD, suočavajući se sa opadanjem i čak, kako neki predviđaju, deindustrijalizacijom. Ili će se na neki način prilagoditi svom prirodnom ekonomskom partneru na istoku, bogatom mineralnim resursima koji su potrebni Evropi i kapiji ka bogatom kineskom tržištu“, rekao je Čomski.

Koji put će izabrati Evropa u novom svetskom poretku

On je primetio da se ova pitanja pojavljuju u jednoj ili drugoj formi još od Drugog svetskog rata.
„Degolistička koncepcija Evrope, u kojoj je povezana sa Rusijom kao nezavisna sila u svetskim odnosima, našla se i u Istočnoj politici nemačkog kancelara Vilija Branta i drugim inicijativama, a šire i u Gorbačovljevim predlozima posle kolapsa Sovjetskog Saveza“, kazao je Čomski.
Na pitanje da li smo na pragu novog svetskog poretka i da li ukrajinski sukob može da bude katalizator velikih promena, Čomski kaže:
„Postoje mnoge kontroverze u vezi sa oblikom svetskog sistema koji se rađa“.

Dva puta - multipolarnost i unipolarnost

Čomski je objasnio da su osnovne alternative multipolarni sistem zasnovan na Ujedinjenim nacijama ili unipolarni sistem, zasnovan na pravilima koja određuju SAD, a ne poštuju ih kada to Vašingtonu odgovara.
„Taj drugi sistem u velikoj meri podržava značajan deo sveta. Njega su prihvatili anglosfera, Evropa, Japan i nekoliko drugih“, dodaje filozof.
Noam Čomski - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2023
Noam Čomski
Ruska specijalna operacija u Ukrajini dala je Americi poklon koji je želela, terajući Evropu u ruke Vašingtona i jačajući njegov zahtev za unipolarnim svetom zasnovanim na njegovim pravilima, kaže Čomski.
„Postoje mnoge neizvesnosti kako će ove tenzije biti razrešene“, navodi američki filozof.
Čomski se nada da će se Evropa okrenuti ka viziji nekadašnjeg sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova „od Lisabona do Vladivostoka“, pre nego što stvari postanu gore.
„Takođe mislim da Gorbačovljev predlog o „evropskom domu od Lisabona do Vladivostoka, bez vojnih saveza i sa naporima da se ide ka socijaldemokratskoj budućnosti“, ima značajnu vrednost“, ističe Čomski.
Sjedinjene Američke Države izabrale su da „guraju“ atlantističku opciju, zasnovanu na NATO, koja se nedavno proširila na indo-pacifički region u nameri Vašingtona da uključi Evropu u sukob sa Kinom, dodaje ugledni američki filozof.
„Nadam se da će budućnost krenuti ka Gorbačovljevoj viziji, pre nego što bude kasno“, kaže on.

Buš stariji se držao dogovora sa Gorbačovom, naslednici nisu

Naslednici američkog predsednika Džordža Buša starijeg nisu smeli da krše dogovor koji je on načinio sa sovjetskim liderom Mihailom Gorbačovom u vezi sa NATO, smatra Čomski.
Čomski primećuje da su se Buš i Gorbačov saglasili kako Nemačka treba da se ujedini i da uđe u NATO, ali da taj vojni savez ne treba da se širi „ni pedalj“ dalje na istok.
„Dokumenti, koji su jasni i nedvosmisleni, dostupni su na sajtu arhive Nacionalne bezbednosti. Predsednik Buš se držao tog dogovora“, podvlači Čomski.
© Sputnik / Юriй AbramočkinArhivska fotografija: Predsednik SAD Džordž Buš Stariji i predsednik SSSR Mihail Gorbačov na potpisivanju Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju
Arhivska fotografija: Predsednik SAD Džordž Buš Stariji i predsednik SSSR Mihail Gorbačov na potpisivanju Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2023
Arhivska fotografija: Predsednik SAD Džordž Buš Stariji i predsednik SSSR Mihail Gorbačov na potpisivanju Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju
Međutim, njegov naslednik Bil Klinton, prekršio je sporazum, ne mareći na snažne primedbe visokopozicioniranih američkih diplomata i političkih analitičara, koji su ga upozoravali da je širenje NATO bezobzirno i provokativno.
„Njegovi naslednici otišli su još dalje, ne poštujući glavne sporazume o kontroli naoružanja, koji su značajno smanjivali pretnju rata. Nijedan od tih poteza nije smeo da se dogodi“, misli Čomski.

Kina je već postala svetski lider

Kina je već postala svetski lider i ušla je na tržište oružja Srednjeg istoka, pokazujući eroziju sistema u tom regionu koji predvode SAD već 80 godina, ističe Čomski.
Na pitanje da li veruje da će Kina postati svetski lider, Čomski odgovara: „Ona to već jeste“.
Programi zasnovani na Šangajskoj organizaciji za saradnju (ŠOS) protežu se kroz celu Evroaziju, pa i dalje, objašnjava Čomski.
„U poslednjih nekoliko meseci, Saudijska Arabija se pridružila ŠOS-u, a za njom i drugi regionalni teškaš, Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su već postali čvorište pomorskog Puta svile, koji seže od Kalkute u Indiji, preko Crvenog mora, do Evrope“, navodi američki intelektualac.
Ukrajinski vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2023
SVET
Preskupa cena za Zapad: Blickrig Kijeva vodi u — veliki poraz /video/
Noam Čomski - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2023
SVET
Čomski: Svet se klati na ivici ambisa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala