- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Čomski: Svet se klati na ivici ambisa

© AP Photo / Nader DaoudNoam Čomski
Noam Čomski - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2023
Pratite nas
Svet se klati na ivici ambisa zbog povećanog rizika od nuklearnog rata, neuspeha u rešavanju ekoloških izazova i smanjene sposobnosti za racionalno rešavanje problema, rekao je svetski poznati filozof i lingvista Noam Čomski.
Čomski, počasni profesor lingvistike na Univerzitetu u Arizoni, podsetio je da se poslednjih godina sat Sudnjeg dana, koji pokazuje koliko je čovečanstvo blizu Armagedona, približio ponoći, što simbolizuje izumiranje čovečanstva. On je u intervjuu za RT sugerisao da bi u narednim danima taj sat još više mogao da se približi ponoći.
Glavne brige čovečanstva su „sve veća pretnja od nuklearnog rata“ i „veoma ozbiljna i rastuća pretnja uništenja klime“, rekao je Čomski.
Treće pitanje, nastavio je Čomski, je „propadanje mogućnosti za racionalnu ozbiljnu debatu i promišljanja“ u kombinaciji sa „kolapsom demokratskih snaga“ širom sveta. Poznati filozof je objasnio da iako se čini da ova tačka nema nikakve veze sa pretnjom nuklearnog rata i klimatskim promenama, racionalna debata je „jedina nada za suočavanje sa prva dva“.
„Sva tri pitanja su se znatno pogoršala tokom prošle godine, i ako ne dođe do oštrog preokreta, mi ćemo jednostavno krenuti ka provaliji, padanju preko ivice, nepovratnom, i to ne u dalekoj budućnosti“, upozorio je Noam Čomski.
Noam Čomski - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2022
SVET
„Sve je počelo u bazi Ramštajn“: Čomski objasnio šta je pravi cilj Amerike u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala