- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Sve je počelo u bazi Ramštajn“: Čomski objasnio šta je pravi cilj Amerike u Ukrajini

© AP Photo / Anja NiedringhausNoam Čomski
Noam Čomski - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2022
Pratite nas
Američki filozof, istoričar i lingvista Noam Čomski izjavio je da Amerika, svojom podrškom Kijevu i građenjem koalicije zapadnih zemalja, pokušava što više da oslabi poziciju Rusije.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Čomski je, u intervjuu za meksički list „Universal“, rekao da Vašington želi da oduzme Moskvi mogućnost rešavanja ukrajinske krize diplomatskim putem, što posledično može da eskalira situaciju u svetu do krajnjih granica.
Takvu odluku, podsetio je Čomski, NATO je usvojio tokom samita u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj.
„Na ovom samitu, Alijansa, uključujući i evropske zemlje, usvojila je zvaničan stav Sjedinjenih Država prema kojem Rusiju treba oslabiti kako više ne bi mogla da preduzima akcije ovolikih razmera. Ako razmislite, to znači da Moskva treba da oslabi više nego što je Versajski ugovor iz 1919. godine oslabio Nemačku. Treba još ozbiljnije da potkopaju snage Rusije — da ona ne bi mogla da pregovara, da se bavi diplomatijom“, objasnio je Čomski.
Njega je razočarala spremnost evropskih zemalja da se bezuslovno potčine odlukama Bele kuće kako bi izbegli da budu označeni kao „izdajice“ zapadnih vrednosti, prenele su „Novosti“.
„Evropa sada podržava ovu tačku gledišta. Amerikanci su se uvek držali takve politike, ali Nemačka i Francuska su imale neku vrstu alternativnog diplomatskog procesa. Međutim, na ovom samitu su samo zauzele i prihvatile stav Sjedinjenih Država“, naveo je Čomski.
On je ukazao i na nepravednost takvog odnosa prema ukrajinskom sukobu, podsećajući na američke metode nametanja poretka u Iraku, Siriji ili Libiji, kao i na to kako se dešavanja u Ukrajini predstavljaju u medijima.
„Veoma je zanimljivo pratiti šta se piše u Sjedinjenim Državama. Ono što se dešava u Ukrajini stalno nazivaju ‘ničim izazvanim’ sukobom. Tu frazu niko ne koristi kada su u pitanju drugi sukobi“, konstatovao je Čomski.
Čomski je provokacijom nazvao dugogodišnju želju Vašingtona da uvuče Kijev u Severnoatlantsku alijansu, uprkos stalnim protestima Moskve ili upozorenjima iskusnih američkih političara.
„Rusija je pre 30 godina — mnogo pre Putina — jasno stavila do znanja da bi ulazak Ukrajine u NATO, neprijateljski vojni savez, značio prelazak linije na koju nijedan ruski lider ne bi pristao. Ni Gorbačov, ni Jeljcin, ni Putin. Neki visoki američki zvaničnici su to razumeli: Džordž Kenan, Henri Kisindžer, Džejk Madlok i šef CIA Vilijam Berns. Ovo shvatanje postoji već dugo vremena. Od 1990-ih pokušavaju da upozore američke zvaničnike da bi pokušaj uključivanja Ukrajine u NATO bio nepromišljen i provokativan“, rekao je Čomski.
Municija za automatsku pušku - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2022
SVET
Evropa polako shvata da je žrtva: Zašto pada vojna pomoć Ukrajini
Rodžer Voters - Sputnik Srbija, 1920, 14.08.2022
SVET
Osnivač „Pink Flojda“: Zapad bi mogao da okonča sukob, ali boriće se do poslednjeg Ukrajinca /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala