- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Enes Halilović za Sputnjik: Poezija kao i sekvoja raste u budućnost

© Sputnik / Lola ĐorđevićSekvoja (2022) Enesa Halilovića
Sekvoja (2022) Enesa Halilovića - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2023
Pratite nas
Pesniku, pripovedaču, dramskom piscu, novninaru Enesu Haliloviću, pripala je čast da bude izabran za ovogodišnjeg nosioca jedne od najuglednijih književnih nagrada u Srbiji. Nagrada koja nosi ime našeg nobelovca dodeljuje se svake godine za najbolju knjigu i celokupno stvaralaštvo. Ovaj put je za najbolje delo izabrana Halilovićeva „Sekvoja“.
Obradovan sam ovom vešću da je žiri imao poverenje u moju knjigu „Sekvoja“, a verovatno i u moje prethodne knjige i da mi je dodelio ovo priznanje. Takođe mi je drago da poezija i u ovo vreme ima svoje čitaoce, svoje poštovaoce i mislim da je svako vreme, vreme za poeziju, govori Halilović za Sputnjik i napominje da bi radost zbog ove vesti najradije podelio sa svojim čitaocima i prijateljima.
„Sekvoja“ je stvarana godinama, a autor joj se neprestano vraćao. Poredeći svoju „Sekvoju“ sa drvetom, on izražava nadu da će, baš poput istoimene biljke koja raste u dva pravca, njegova knjiga takođe „uzeti nešto iz prošlosti, ali i da će rasti u budućnosti“.
© Sputnik / Milica Trklja / Enes HalilovićEnes Halilović
Enes Halilović - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2023
Enes Halilović
Žiri književnog priznanja, Velike nagrade Ivo Andrić, koje dodeljuje Andrićev institut u Višegradu činili su Slađana Ilić (predsednik), Želidrag Nikčević i Milo Lompar.
Sekvoja (2022) Enesa Halilovića - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2023
KULTURA
Dobitnici Velike nagrade Ivo Andrić — Enes Halilović i Sandro Veronezi /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala