- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Dobitnici Velike nagrade Ivo Andrić — Enes Halilović i Sandro Veronezi /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićSekvoja (2022) Enesa Halilovića
Sekvoja (2022) Enesa Halilovića - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2023
Pratite nas
Velika nagrada Ivo Andrić za 2022. godinu pripala je Enesu Haliloviću za zbirku pesama „Sekvoja“, dok je nagradu za životno delo dobio pisac iz Firence Sandro Veronezi za celokupno prozno stvaralaštvo, a povodom objavljivanja prevoda njegovog romana „Kolibri“.
To je saopštio tročalni žiri književnog priznanja koje dodeljuje Andrićev institut — Slađana Ilić (predsednik), Želidrag Nikčević i Milo Lompar.
Osvrnuvši se na delo italijanskog prozaiste, Slađana Ilić podsetila je da je reč o jednom od najznačajnijih pisaca svoje generacije u Italiji, kao i da je ovaj autor više romana, priča, eseja i putopisa laureat nekoliko značajnih književnih nagrada u zemlji i inostranstvu.
© Sputnik / Lola ĐorđevićSaopštavanje imena laureata književne "Velike nagrade Ivo Andrić" koju dodeljuje Andrićev institut
Saopštavanje imena laureata književne Velike nagrade Ivo Andrić koju dodeljuje Andrićev institut - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2023
Saopštavanje imena laureata književne "Velike nagrade Ivo Andrić" koju dodeljuje Andrićev institut
„Njegove teme su u osnovi složeni katkad i patološki porodični, prijateljski, ljubavni odnosi, žrtvovanje za bližnjeg i zbog bližnjeg, strah i bol kao usud i pokretač visokoosetljivog bića, sama moć najčešće surove sudbine i njeno prihvatanje, ispitivanje zla — u drugima ali i u sebi. Čitajući visokoestetsku literaturu ovog pisca, o čoveku i svetu, samom životu, i pored nemalog iskustva svih nas, ipak saznajemo nešto novo, spoznajući i usavršavajući tim činom i sopstveno biće kroz bol i lepotu“, istakla je predsednica žirija.
Govoreći o nagrađenom novopazarskom pesniku i prozaisti, autoru zbirke „Sekvoja“, Ilićeva je primetila da kao što impozantna sekvoja raste u dva pravca, tako raste i Halilovićeva istoimena zbirka koji unutrašnji slojevi pulsiraju proizvodeći mladice.
„Simbol sekvoje je pitanje egzistencije, kao što to jeste i velika poezija koja se po njoj zove“, zaključila je Slađana Ilić.
Otkrivajući paralelu između dva nagrađena naslova, Želidrag Nikčević istakao je bitnu podudarnost koja ih uprkos tematskoj različitosti povezuje.
© Sputnik / Lola ĐorđevićSaopštavanje imena laureata književne "Velike nagrade Ivo Andrić" koju dodeljuje Andrićev institut
Saopštavanje imena laureata književne Velike nagrade Ivo Andrić koju dodeljuje Andrićev institut - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2023
Saopštavanje imena laureata književne "Velike nagrade Ivo Andrić" koju dodeljuje Andrićev institut
„Kolibri je najmanja ptica na planeti, sićušno božje stvorenje čija duša podrhtava od svakog daška vetra i pokušava da održi ravnotežu pod nemilosrdnim udarima sudbine. A sekvoja je najveće drvo na planeti, najduže, najšire i najdugovečnije, čudesna božja tvorevina, sa ožiljcima od gromova i vekova… I gle, oko ta dva moćna simbola, najmanjeg i najvećeg, i Veronezi i Halilović ispredaju rafinirane, inteligentne, poetski dirljive, duboko ljudske priče i pesme… pokazujući da se u najmanjem krije najveće, ali i da u najvećem treperi najmanje. Za mene je to važan diskretni znak, svedočanstvo neprolazne pa i današnje moći umetnosti, i u Firenci i u Novom Pazaru. A to i jeste zamisao naše nagrade, njenog osnivača Emira Kusturice. I svedočanstvo da je pripala dostojnim stvaraocima“, zaključio je Nikčević.
Nagrade će dobitnicima biti uručene na Vidovdanskim svečanostima u Andrićgradu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala