- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Bela kuća: Nova vojna pomoć za Kijev, Zelenski uverava da F-16 neće koristiti za napade na Rusiju

© AP Photo / Evan VucciBela kuća u Vašingtonu
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2023
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države uputiće novi, 39. paket vojne pomoći Ukrajini koji će obuhvatiti, između ostalog, municiju za PVO sisteme „patriot“ i višecevne bacače raketa „hajmars“, izjavio je koordinator za strateške komunikacije u Savetu nacionalne bezbednosti Džon Kirbi na brifingu Bele kuće.
On je dodao da pomoć koju izdvaja Pentagon za Kijev, takođe uključuje dodatne sisteme PVO „avendžer“ i „stinger“, kao i sredstva protivtenkovske borbe.
Pentagon je, sa svoje strane, saopštio da ukupan iznos američke vojne pomoći Ukrajini od kada je Džozef Bajden na mestu predsednika SAD iznosi 38,3 milijarde dolara, a od početka specijalne vojne operacije Rusije iznosi 37,6 milijardi dolara.
U saopštenju se dodaje i da će vrednost najnovijeg paketa vojne pomoći Ukrajini iznositi 300 miliona dolara.

Kijev uverava da neće koristiti F-16 za napade na rusku teritoriju

Prema njegovim rečima, SAD su uverene da Ukrajina neće koristiti avione američke proizvodnje F-16, koje Vašington planira da preda Kijevu, za napade na rusku teritoriju.
„Da. Dobili smo uveravanja sa raznih nivoa, ne samo od ukrajinskog predsednika (Vladimira Zelenskog), već i od drugih visoko postavljenih vojnih rukovodilaca u Ukrajini“, istakao je Kirbi.

SAD pomažu u pripremi operacija, ali Kijev sam određuje vojne ciljeve

Koordinator Bele kuće naglasio je i da SAD izvode komandno-štabne vežbe sa Ukrajinom u cilju pripreme njenih vojnih operacija, ali ne podržavaju napade na Rusiju.

„Mi im (ukrajinskoj strani) ne govorimo gde da napadaju, a gde da ne napadaju. Mi im šaljemo oružje, obučavamo ih, dajemo savete i preporuke. Čak sprovodimo komandno-štabne vežbe kako bismo im pomogli u planiranju dejstava. Ali, na kraju predsednik (Ukrajine Vladimir) Zelenski i njegova vojna komanda odlučuju o koracima na vojnom planu. Mi smo veoma jasno stavljali do znanja Ukrajini, kako zvanično, tako i nezvanično da ne podržavamo napade unutar ruske teritorije“, objasnio je Kirbi.
Prema njegovim rečima, uvlačenje SAD i NATO-a u sukob oko Ukrajine ne odgovara američkim interesima, a u sukobu takođe nema ničeg dobrog ni za stanovništvo Ukrajine, a ni Rusije.
On je naglasio da SAD žele da izbegnu treći svetski rat i zato su protiv napada Ukrajine na teritoriju Rusije.

SAD neće istraživati napad dronova na Moskvu

Kirbi je, pored ovoga, istakao da SAD nemaju tačne informacije o odgovornima za napad dronovima na Moskvu i Podmoskovlje i uputio novinare da se na tu temu obraćaju ukrajinskoj vladi.
Koordinator je takođe dodao da Vašington ne namerava da sprovede istragu incidenta.
Kirbi je ranije izjavio da SAD ne podstiču napade unutar Rusije, jer ne žele da sukob u Ukrajini eskalira u rat protiv Zapada.
Prethodno, ukrajinske bespilotne letelice su oštetile stambene zgrade duž Lenjinskog prospekta i u Ulici Profsojuzna na jugozapadu Moskve. Takođe, jedan dron je pogodio zgradu u Ulici Atlasova u Novoj Moskvi. Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin rekao je da niko od građana u incidentu nije ozbiljno povređen, te da su dve osobe zatražile medicinsku pomoć, ali da im nije bila potrebna hospitalizacija.
Ruski predsednik Vladimir Putin nazvao je napad ukrajinskih dronova na Moskvu terorističkim napadom.
Bela kuća  u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2023
SVET
Bela kuća o ukrajinskom napadu dronova na Moskvu: Ne podržavamo napade unutar Rusije i tačka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala