- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Bela kuća: Ne želimo da sukob u Ukrajini postane rat sa Zapadom zbog napada na Rusiju

© AFP 2023 / SAUL LOEBKoordinator Saveta bezbednosti za strateške komunikacije SAD Džon Kirbi
Koordinator Saveta bezbednosti za strateške komunikacije SAD Džon Kirbi - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2023
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države ne podstiču napade unutar Rusije, jer ne žele da sukob u Ukrajini eskalira u rat protiv Zapada, izjavio je koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi.
„Ne želimo da ohrabrujemo ili odobravamo napade unutar Rusije, jer ne želimo da rat eskalira dalje od nasilja koje je već zadesilo ukrajinski narod... Mislim da svi to možemo razumeti da, ako damo (predsedniku Rusije Vladimiru) Putinu ono o čemu on govori, odnosno, rat protiv Zapada, SAD i NATO-a, onda će to dovesti do mnogo većih stradanja na evropskom kontinentu“, rekao je Kirbi u intervjuu za „Si-En-En“.
Prema Kirbijevim rečima, SAD su od Ukrajinaca dobile uveravanja da neće upotrebiti američko oružje koje im je isporučeno za napade unutar Rusije.
„Ali kada ono dođe kod njih, ono im pripada“, dodao je on.

O ukrajinskoj kontraofanzivi

Kirbi je dodao i da se Ukrajina sprema za kontraofanzivu tokom leta. SAD su u kontaktu s Kijevom od početka planiranja ofanzivnih dejstava i pripremaju nove isporuke naoružanja.
„Želimo da Ukrajina ima sve što joj je potrebno da se zaštiti dok se priprema za ofanzivu na leto. Nameravamo da nastavimo isporuku vojnih sredstava, planiramo isporuke odbrambenih sistema u Ukrajinu tokom leta, uključujući i u bliskoj budućnosti“, precizirao je Kirbi.
Na pitanje da li u Beloj kući znaju konkretne rokove početka ofanzive, Kirbi je odgovorio da suz američki vojnici u kontaktu sa ukrajinskim kolegama od samog početka planiranja.
Bela kuća  u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2023
SVET
Bela kuća o ukrajinskom napadu dronova na Moskvu: Ne podržavamo napade unutar Rusije i tačka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala