- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Američki ambasador: Indija mora da odluči da li ulazi u „NATO plus“

© AFP 2023 / ARUN SANKARIndijska zastava
Indijska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2023
Pratite nas
Indija, kao jedan od najbližih partnera SAD, sa kojim se odnosi intenzivno razvijaju, trebalo bi da odluči da li će se pridružiti grupi „NATO plus“, izjavio je američki ambasador u Indiji Erik Garseti u intervjuu indijskoj televiziji „Vion“.
Informacija da će Indija biti pozvana u „NATO plus“ grupu u kojoj su osim zemalja članica NATO i Australija, Novi Zeland, Japan, Južna Koreja i Izrael, pojavila se nakon preporuke za prijem Indije. Preporuku je 24. maja izdao specijalni komitet Kongresa SAD za stratešku konkurenciju između SAD i Komunističke partije Kine.
„Ojačali smo našu odbrambenu saradnju, a to je nemoguće bilo zamisliti pre 30 do 40 godina, približavamo se Indiji čak i više nego što se približavamo našim najbližim saveznicima: zajednička proizvodnja, mogućnost da se Indiji prodaju važni vojni sistemi i tehnika, kako bi se osigurala bezbednost Indije. Mislim da su sve varijante razvoja saradnje sada na stolu“, rekao je on.
Garseti je istakao da će Indija sama doneti odluku kako će postupiti i koji korak će biti ispravan.
„Ono što sigurno znam je da: bilo da to bude QUAD (kvadrilateralni strateški dijalog o bezbednosnim pitanjima SAD, Indije, Japana i Australije), bilo da to bude indo-pacifički region, mi smo usko povezani. Mi smo delovi jednog regiona i želimo da se u ovom regionu poštuje slobodu, da u njemu obezbedimo našu zajedničku sigurnost, želimo mir, stabilnost i prosperitet“, rekao je američki diplomata.
Komentarišući razne pozicije Indije i SAD o situaciji u Ukrajini, Garseti je naveo da američka strana nastavlja da razgovara o tom pitanju sa Indijom.
„Indija zna za granice i suverenitet. Konflikt u Ukrajini je uticao na Indiju na ekonomskom planu, a mi ćemo nastaviti da razgovaramo“, naglasio je Garseti.
Erik Garseti je kalifornijski političar, član Demoratske partije SAD i bivši gradonačelnik Los Anđelesa koji je bio na toj poziciji 2013-2022. godine. Američki predsednik Džozef Bajden ga je imenovao za ambasadora Indije u julu 2021. godine. Međutim, američki Senat je ratifikovao njegovu poziciju u martu 2023. godine nakon dugih rasprava zbog skandala oko njegovog najbližeg saradnika koji je okrivljen za višestruko seksualno uznemiravanje. Garseti je u aprilu došao u Nju Delhi i predao akreditive predsednici Indije Drupadi Murmu 11. maja 2023. godine.
Specijalni komitet američkog Kongresa za strateške konkurencije između SAD i Komunističke partije Kine u preporukama objavljenim 24. maja 2023. godine je naveo da „pobeda u strateškom takmičenju sa Komunističkom partijom Kine i osiguranje bezbednosti Tajvana zahteva od SAD da ojačaju veze sa saveznicima i partnerima za bezbednost, uključujući i Indiju“.

„Uključivanje Indije u mehanizam bezbednosti 'NATO plus' će biti zasnovan na tesnoj saradnji SAD i Indije u cilju učvršćivanja globalne bezbednosti i odvraćanja agresije Komunističke partije Kine u Indo-pacifičkom regionu“, navodi se u dokumentu.

Koordinator Bele kuće za pitanja u Indo-pacifičkom regionu Kurt Kempbel je početkom 2023. godine izdvojio Indiju kao osnovni pravac diplomatskih akcija SAD za ovu godinu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala